PMP a depus miercuri în Parlament un proiect de lege privind votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, ca în cazul alegerilor parlamentare, a declarat preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac. Potrivit acestuia, votul prin corespondenţă este o opţiune "sigură, modernă pe care o întâlnim şi în alte state ale Uniunii Europene".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi depunem în Parlament o lege amendată - Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui, astfel încât mecanismul pe care l-am folosit pentru alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor şi Senat să poată fi extins şi pentru alegerile prezidenţiale cu îmbunătăţiri substanţiale în ceea ce priveşte procedura de vot (...) astfel încât toţi cetăţenii români de peste hotare să poată vota şi prin corespondenţă(...)”, a spus Eugen Tomac într-o conferinţă de presă.

El susţine că românii din diaspora care la alegerile prezidenţiale din 2014 au ieşit la vot „sunt cei care au avut răbdare”, iar cei care nu au votat nu au avut curajul acesta, de aceea se opţiunea votului prin corespondenţă „reprezintă o opţiune sigură”.

La alegerile prezidenţiale din 2014, cei 360.000 de cetăţeni (din diaspora – n.r.) care au ieşi la vot sunt cei care au avut răbdare. Foarte mulţi cetăţeni nu au avut curaj să stea ore în şir la cozile create în jurul misiunilor diplomatice (...) Această opţiune a votului prin corespondenţă în mod clar reprezintă o opţiune sigură, modernă pe care o întâlnim şi în alte state ale UE şi credem că o dezbatere pe acest subiect se impune pentru că legea trebuie modificată până la sfârşitul acestui an pentru a o aplica anul viitor", a mai afirmat Tomac.

Potrivit proiectului depus la Parlament, printr-o singură cerere alegătorul poate opta fie pentru votarea prin corespondenţă, fie pentru votarea la secţia de votare din străinătate. Cererea se poate depune încă de la 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşdintele României, inclusiv prin poşta electronică. Întregul proces de votare prin corespondenţă este gratuit pentru alegător, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.

De asemenea, proiectul legislative mai arată că, ulterior înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, alegătorul primeşte o scrisoare care conţine documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă pentru primul şi al doilea tur de scrutin: un plic exterior, prevăzut cu elemente de siguranţă care asigură sigilarea acestuia, autoadresat, pe care sunt imprimate „Vot prin corespondenţă pentru primul tur de scrutin”, numele şi prenumele şi adresa din străinătate a alegătorului prin corespondenţă, un cod de bare care asigură identificarea unică a alegătorului prin corespondenţă, precum şi adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.