Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a declarat, luni, la finalul şedinţei Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, referitor la sesizarea care va fi trimisă Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, că în regulament scrie că dacă este obstrucţionată activitatea comisiei, una dintre căile de sancţionare este acea de sesizare a organelor de urmărire penală, cerând colegilor săi din Comisia juridică să caute articolul prin care la următoare şedinţă a comisiei să se propună plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu e datoria mea să găsesc articolul. Avem foarte multe minţi juridice luminate în PSD care au elaborat acel regulament. Eu, ca membru al comisiei, nu trebuie să mă apuc brusc acum să fac Dreptul. Trebuie să respect ce spune regulamentul, pentru că eu am fost numit în această comisie, care are un regulament gândit de nişte oameni din acest Parlament. În regulament scrie negru pe alb că, dacă este obstrucţionată activitatea comisiei, una dintre căile de sancţionare este aceea de sesizare a organelor de urmărire penală”, a declarat Liviu Pleşoiau.

Social-democratul a precizat că din acest motiv îi roagă pe colegii săi din Comisia juridică, sau pe cei care au elaborat regulamentul respectiv, să explice la ce s-au gândit în momentul în care l-au făcut.

”E nevoie de aşa ceva (ca juriştii să caute articolul prin care la următoare şedinţă a comisiei să se propună plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi - n.r.). Nu se poate să elaborezi un regulament după care să vii să spui că nu există o corelare între regulament şi Codul penal - dacă vorbim despre o infracţiune în baza căreia sesizezi organele de urmărire penală. Este, din punctul meu de vedere, lamentabil să acţionezi în felul acesta, dar chiar şi dacă în momentul acesta trecea propunerea mea, n-aveam nicio îndoială asupra faptului că la domnul Lazăr s-ar fi oprit”, a explicat Pleşoianu.

El a mai spus că singura sa aşteptare este ca ministrul Justiţiei ”să nu mai considere că nu e oportun” să ceară revocarea din funcţie a şefei DNA.

”Acum doamna Kovesi încală o hotărâre recentă a Curţii Constituţionale care spune negru pe alb că e obligată să vină atunci când e chemată. Dacă nici acum nu este oportun, atunci cred că Parlamentul României poate să plece liniştit acasă”, a spus social-democratul.

Referitor la faptul că deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus că nu există un articol în care să poată fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, Pleşoianu a afirmat că acesta are o experienţă profesională juridică bogată şi trebuie întrebat dacă a participat sau dacă ştie persoanele care au elaborat regulamentul.

De asemenea, el a precizat că în sesizarea către Ministerul Justiţiei va scrie clar că s-a încălcat Constituţia.

Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, şi să îi solicite să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.