Plenul reunit al Parlamentului dezbate joi proiectul bugetului de stat pentru acest an. Dezbaterile sunt programate să dureze până la ora 22.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri dimineaţă, acestea vor fi reluate şi este preconizat să fie dat şi votul final.

Opoziţia a criticat vehement bugetul, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, în timp ce UDMR a spus că e un buget optimist şi va decide, în urma dezbaterilor, dacă îl votează. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a replicat opoziţiei, spunând că el nu are nici dorinţa, nici talentul şi nici impertinenţa să mintă.
 
Senatorul liberal Florin Cîţu a spus că PNL va vota împotriva proiectului bugetului întrucât nu este fundamentat pe date reale şi nu respectă Constituţia: „Ce mai contează ce scrie în buget atunci când bugetul nu respectă Constituţia şi, mult mai important, cei care fac bugetul nu şi-l asumă, nu au curajul să dea o simplă declaraţie prin care să spună că ceea ce este inclus în buget este adevărat. (…) Aveţi astăzi certitudinea că acest buget nu este fundamentat pe date reale, ministrului Finanţelor Publice îi este frică, nu are curajul să semneze o declaraţie pe propria răspundere. PNL va vota împotriva acestui buget, în această formă”.
 
El a adăugat că ministrul Eugen Teodorovici a minţit atunci când a promis că nu vor fi introduse mai multe taxe.
 
Şi deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că USR nu va cauţiona proiectul de buget pentru că este ”o fraudă”, fiind bazat pe ”minciună”.
 
„Acest buget, stimaţi colegi, este o fraudă şi este o fraudă pentru că este bazat pe o minciună. Este bazat pe o minciună care e creşterea economică de 5,5%. Şi vreau să ţineţi minte această cifră de 5,5%, pentru că sunt sigur că vom vorbi de ea şi anul viitor. Anul trecut am vorbit de o altă cifră, de 6,1%, asta este cifra pe care dumneavoastră, la Guvern, prin Comisia de Prognoză aţi spus că o să o avem pentru anul 2018 şi aţi fundamentat un buget pe 6,1%. Ce se întâmpla de fapt anul trecut? Aceeaşi Comisie care ne promitea 6,1%, treptat, şi-a tot scăzut perspectiva de creştere la 5% şi apoi la 4,5% şi, în final, dacă ne uitam la INS, vedem 4,2%. Deci, avem o prognoză de creştere mult prea mare, mult prea irealist de mare, făcută parcă politic pentru a acomoda toate cheltuielile pe care dumneavoastră doriţi să le faceţi. În plus, ne mai spuneţi altă minciună, că cursul leu-euro va fi de 4,67 lei, când şi acum cursul BNR, dacă vă uitaţi la el, este la 4,74 şi cel mai tare lucru este că nici măcar dumneavoastră nu credeţi în indicatorii aceştia”, a susţinut Năsui.
 
Potrivit acestuia, prin proiectul de buget au fost majorate cheltuielile.
 
„Banii pentru baronii locali sunt, de asemenea, pe creşteri. Şi ştiţi ce altceva mai creşte? Creşte Jandarmeria, creşte cu 6.300 de oameni, bugetul ei pentru muniţii şi armament de tip de război creşte cu 520% şi atunci ne întrebăm: de ce aţi crescut acest buget aşa de mult? Ajunge la peste două miliarde de lei. De ce se întâmplă lucrurile acestea? Şi aici este o întrebare legitimă: vă pregătiţi de război? Ştiţi dumneavoastră că se va întâmpla ceva ce noi nu ştim?”, a spus deputatul USR.
 
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, a spus că Uniunea consideră că proiectul bugetului de stat pe 2019 este unul optimist şi, în funcţie de evoluţia dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, va decide cum va vota.
 
Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că bugetul de stat pe acest an se bazează pe prognoze nerealiste privind creşterea economică, inflaţia şi deficitul.
 
El a adăugat că, în ceea ce priveşte veniturile, sunt câteva surse „evident” nerealiste.
 
În opinia sa, „modul în care au fost făcute bugetele pentru autorităţile locale îi transformă pe aceştia în nişte sclavi ai ministerului”.
 
„Ceea ce spun se şi întâmplă şi nu am nici talentul, nici dorinţa şi nici impertinenţa să mint vreodată atunci când vorbesc de cifre, măsuri în care cred cu tărie şi mai ales efectele pe care le vor produce pentru această ţară, pentru fiecare român în parte. (…) Pentru domnul Cîţu… i-aş spune doar atât, că prefer politicienii criticaţi pentru ceea ce fac cu bună credinţă celor lăudaţi pentru ceea ce fac cu rea intenţie. (…) Doamnei Turcan, ca să vedeţi că anticipam inepţiile pe care le spuneţi şi cu ocazia bugetului de stat, pentru unii este mult mai uşor să comentezi zece idei bune şi foarte bune, decât să emiţi una singură. Şi aveţi din partea mea – din dorinţa de a vă mai vedea din când în când în acest spaţiu, pentru că trebuie să facem şi noi haz de necaz – doar galben. Domnul Năsui, dacă mă căutaţi pe mine pe internet, găsiţi anumite lucruri, zic eu, şi îmi place să cred şi lucruri bune, dar de dumneavoastră, dacă vom căuta împreună pe internet, cred că aveţi un trecut de care să vă fie ruşine”, a spus în replică ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
 
El a susţinut că afirmaţiile reprezentanţilor opoziţiei cu privire la buget sunt „o bătaie de joc”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.