Parlamentarii USR de Braşov Irineu Darău, Victor Ilie şi Andrei Miftode condamnă ”orice abuz, presiune ilegitimă şi agresiune” la adresa consilierilor locali din Făgăraş, referindu-se la şedinţa de îndată a CL Făgăraş în care mai multe persoane ar fi fost agresate. ”Violenţa nu are ce căuta în dezbaterile publice şi în procesul de decizie al instituţiilor care trebuie să fie model de profesionalism şi de demnitate”, susţin ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este inacceptabil faptul că, într-o şedinţă de îndată, mai mulţi consilieri locali au fost agresaţi. Printre consilierii bruscaţi fizic se numără o femeie şi un preot. Toate acestea s-au întâmplat după ce 10 dintre cei 19 consilieri locali din Făgăraş, membri USR, FDGR, PNL şi PSD, au decis să nu susţină ordinea de zi, pentru a evita escaladarea oricăror tensiuni - având în vedere că apropiaţii primarului erau invitaţi în număr mare la şedinţa CL, ca tactică de intimidare. Solicităm primarului PSD Gheorghe Sucaciu delimitarea fermă şi imediată faţă de orice fel de agresiune din partea susţinătorilor săi. De asemenea, îi cerem să evite orice gesturi şi declaraţii din sfera incitării la ură şi a abuzului de putere. Singura soluţie pentru Făgăraş este revenirea la dialog, iar primarul PSD trebuie să trateze Consiliul Local conform rolului şi prevederilor din Codul Administrativ. Totodată, consilierii trebuie să primească răspunsuri şi acte pe baza cărora să poată lua decizii bine fundamentate”, au arătat, miercuri, într-un comunicat de presă, parlamentarii USR Braşov.

Ei au solicitat Prefecturii şi Poliţiei să se sesizeze cu celeritate şi să sancţioneze părţile care vor fi eventual identificate ca fiind vinovate, conform sesizărilor şi plângerilor oficiale.

Potrivit sursei citate, consilierii locali USR, într-un demers la care s-au raliat şi reprezentanţi ai altor partide din Consiliul Local Făgăraş, au solicitat formal, în repetate rânduri, explicaţii cu privire la şase proiecte de bugetare participativă neimplementate de doi ani. Primăria Făgăraş nu a realizat, până în prezent, unele proiecte care datează încă din 2020 şi 2021 - deşi s-au îndeplinit toate procedurile şi s-a alocat bugetul necesar, cu aprobarea Consiliului Local. 

”În acest context, remarcăm lipsa asumării primarului, care încearcă să dea vina pe consilierii locali pentru acest eşec şi recurge la tactici de intimidare. Fără să furnizeze documentaţia sau informaţiile solicitate, primarul forţează obţinerea unui vot de prelungire a termenelor de implementare a proiectelor. În loc să răspundă formal la cereri şi să ofere informaţiile necesare, primarul PSD Gheorghe Sucaciu preferă forţa şi lipsa de dialog. Se recurge inclusiv la afişarea - în mai multe zone vizibile din Făgăraş - a feţelor şi numelor consilierilor locali care nu acceptă să voteze în orb.  Încurajăm şi susţinem consilierii locali să continue demersurile legale în ceea ce priveşte orice abuz întâmplat şi să voteze strict conform propriei conştiinţe şi doar în interesul făgărăşenilor - indiferent de presiunile sau manipulările unor politicieni care ţin Făgăraşul în promisiuni deşarte şi subdezvoltare de prea mulţi ani. Încurajăm totodată participarea cetăţenilor la şedinţele de Consiliu Local, într-un mod decent şi bine informat”, au subliniat parlamentarii USR Braşov.

Oficialii FDGR au reclamat modul în care se desfăşoară şedinţele Consiliului Local Făgăraş, susţinând că unii cetăţeni care au participat la acestea au ajuns să ”agreseze fizic şi verbal consilierii care au altă părere decât primarul”. Ei l-au acuzat pe edilul Gheorghe Sucaciu (PSD) că ”intimidează” opoziţia şi că le cere aleşilor să voteze proiecte fără a le pune la dispoziţie documente. În replică, primarul a susţinut că FDGR face parte din majoritatea Consiliului Local şi cataloghează drept ”calomnii” afirmaţiile legate de modul cum s-au desfăşurat unele dintre şedinţe.

”FDGR condamnă cu hotărâre modul în care primarul PSD al municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, intimidează opoziţia aleasă în mod democratic în Consiliul municipal pentru a obţine votarea proiectelor propuse de el. Este inadmisibil şi aminteşte de vremurile staliniste, ca persoane din public, care asistă la şedinţa Consiliului Local, să agreseze fizic şi verbal consilierii care au altă părere decât primarul, aceştia exercitându-şi drepturile conferite prin lege. Deoarece pentru două proiecte propuse nu s-au pus la dispoziţia consilierilor documentele explicative, iar cei 10 consilieri ai opoziţiei nu au vrut să voteze în necunoştinţă de cauză, primarul Sucaciu a convocat 5 şedinţe «de îndată», motiv pentru care Johannes Klein, consilier FDGR şi prim-preot evanghelic în Făgăraş, a citit în şedinţa de luni, 31.10, o notificare prin care reclama un abuz al «şedinţelor de îndată» din partea primarului, notificarea fiind semnată de 9 consilieri. Fără a pune documentele solicitate la dispoziţie, primarul a convocat o nouă şedinţă de consiliu în data de 1.11., în care persoane prezente la şedinţă au început să vocifereze şi să agreseze verbal şi fizic pe mai mulţi consilieri, printre care şi pe consilierul Johannes Klein”, a transmis Forumul Democrat al Germanilor din România, într-un comunicat dat publicităţii miercuri. 
 
Formaţiunea a solicitat public MAI anchetarea acestor incidente şi cere conducerii centrale PSD ”măsuri în consecinţă”.
 
Primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, a respins acuzaţiile aduse de FDGR, susţinând că este vorba despre calomnii. Primarul a afirmat că unul dintre consilierii FDGR, care face parte din majoritatea din Consiliul Local Făgăraş, este nemulţumit şi că acesta ar fi informat greşit conducerea FDGR. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.