Deputaţii PNL, PSD, UDMR şi USR au condamnat în plenul de miercuri al Camerei faptul că deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a fost numit „nazist” de către deputat AUR Ciprian Titi Stoica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a precizat că sunt întrunite elementele care să constituie o infracţiune, prin acest gest al deputatului AUR.

„Condamnăm - grupul parlamentar PNL - o astfel de atitudine faţă de această situaţie. Considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni prevăzute de legislaţia în vigoare şi, în mod evident, organele competente trebuie să se sesizeze cu privire la această situaţie”, a declarat liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache.

De asemenea, grupul deputaţilor social-democraţilora condamnat astfel de manifestări în Parlament.

„Grupul PSD condamnă cu tărie asemenea manifestări şi asemenea ieşire din partea colegilor noştri de la alte grupuri parlamentare. Dacă ne uităm un pic în urmă, vedem că domnul colegul nostru nu este la prima abatere de acest gen, chiar şi prin manifestările pe care le-a arătat în plenul Camerei Deputaţilor, a arătat că nu respectă codul de conduită al Parlamentului, al Camerei Deputaţilor şi cred că trebuie să luăm măsuri în ceea ce-l priveşte”, a declarat deputatul PSD Eugen Bejinariu.

La rândul său, Dan Barna a anunţat că USR va cere autorităţilor să intervină după acest incident.
 
„Sunt două aspecte: primul - condamnăm vehement şi cerem autorităţilor să intervină foarte ferm la acţiunea de etichetare nefericită de care a avut parte colegul nostru, domnul deputat Ganţ. Suntem onoraţi să lucrăm cu dânsul şi orice etichetare din sfera fascistă şi celelalte lucruri pe care cei de la AUR le folosesc în mod repetat trebuie sancţionate, pentru că sunt infracţiuni conform legilor statului român. Al doilea, referitor la modificarea regulamentului -  suntem de acord că trebuie să modificăm regulamentul pentru a bloca orice manifestare violentă, aşa cum am avut în aceste zile şi care nu mai trebuie să se repete. Însă ideea că, profitând de acest lucru, exact aşa cum a fost îngropată moţiunea pentru energie, pe care cetăţenii o aşteptau, profitând de violenţa domnului Simion, se încearcă punerea unui căluş în gura Opoziţiei. Ideea că filmările se fac doar din zona grupului şi, dacă faci o filmare pe hol la un abuz, brusc este în afara regulamentului, nu poate fi acceptată. Transparenţa în acest Parlament a fost adusă de USR şi USR nu va susţine nicio frână şi nicio piedică care se încearcă să fie pusă în regulamentul actual al Camerei Deputaţilor”, a explicat deputatul USR Dan Barna.
 
Csomo Botond, deputat UDMR a declarat că în „epoca de aur” era utilizat termenul de „nazist”
 
„Condamnăm cu fermitate afirmaţiile tovarăşului «aurar». Dânsul s-a întors în «epoca de aur» pe plan mental, tot grupul s-a întors în «epoca de aur» pe mental. În «epoca de aur» s-a folosit termenul «nazist» în acest mod abuziv. Pe de altă parte, mă tem că tovarăşul 'aurar' are şi anumite abilităţi intelectuale reduse şi poate nu înţelege termenul”, a spus Csomo Botond.
 
Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ, a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că deputatul Ciprian Titi Stoica de la AUR l-a numit „nazist” în şedinţa de comisiei de Regulament şi a anunţat că va sesiza Parchetul în acest caz.
 
Copreşedintele AUR, George Simion, a explicat Titi Stoica afirmă „manifestări naziste” şi „sunteţi nazişti”, în sensul de „fascişti, o formă de totalitarism, similară cu comunismul”
 
Ulterior, deputatul AUR Ciprian Titi Stoica şi-a explicat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, afirmaţia făcută în comisia de Regulament, când l-a numit pe deputatul minorităţilor naţionale, Ovidiu Ganţ, nazist. El a spus că a catalogat drept „naziste” metodele folosite în Comisia de Regulament şi că s-a referit la contextul istoric, şi că ”Forumul Democrat German este continuatorul de drept al grupului etnic german care a fost condamnat de Tribunalul de la Nurenberg şi considerat nazist”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.