Parlamentarii aleşi în Bucureşti au fost invitaţi vineri să-şi preia certificatele de senatori şi deputaţi câştigate în urma scrutinului din 11 decembrie, de la ceremonie lipsind liderii PMP şi ALDE, Traian Băsescu, respectiv Călin Popescu Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de apariţia primilor parlamentari aleşi, o angajată a prefecturii le aduce jurnaliştilor la cunoştinţă sentinţa definitivă şi irevocabilă a judecătoarei care conduce Biroul Electoral de Circumscripţie al Bucureştiului. ”Puteţi filma, dar doamna judecător să nu apară în imagini”, spune ea spre stupefacţia presei. ”Şi vă rog să nu-mi spuneţi că nu se poate, am peste 50 de ani şi nu-mi spuneţi voi mie cum se filmează”, a mai continuat angajata prefecturii.

Primii care au venit să-şi ia mandatele de senatori şi deputaţi au fost noii aleşi social-democraţi. Cei noi, mai timizi, s-au oprit sfioşi pe hol, neîndrăznind să intre neinvitaţi în sala pregătită de ceremonie cu scaunele aranjate de-a stânga şi de-a dreapta. Veteranii cu mai multe mandate la activ au intrat direct şi s-au aşezat pe scaunele de pe partea dreaptă, astfel încât liberalii n-au avut altă soluţie decât să stea pe stânga. Când aproape toată lumea se adunase, sala Biroului Electoral arăta ca un parlament în miniatură: PSD şi ALDE într-o parte, PNL şi PMP vizavi, iar USR în spate, nici cu unii, nici cu alţii, nici pe stânga, nici pe dreapta.

Seniorul Leon Dănăilă a urcat pe trepte cele trei etaje până la sala unde avea să aibă loc ceremonia. Fusese păcălit la intrarea în clădire că liftul e stricat, deşi acesta funcţiona perfect. ”Naivitate de politician începător”, a comentat cineva.

Deşi majoritatea liderilor de partide au candidat în Bucureşti, aproape niciunul nu a venit să-şi ia mandatul în persoană. Au preferat să-şi trimită secunzii, parlamentari şi ei. A lipsit Traian Băsescu, a fost absent şi Călin Popescu Tăriceanu. Nicuşor Dan, liderul USR, a ţinut însă să fie prezent, şi-a adus cu el toţi senatorii şi deputaţii din Capitală, plus câţiva simpatizanţi pentru poză. ”Tăriceanu probabil că are altă activitate, a mandatat pe altcineva ca să preia mandatul”, i-a justificat absenţa Daniel Constantin, iritat de curiozitatea jurnaliştilor.

”Bună seara celor prezenţi! O să veniţi să vă dau mandatele şi o să semnaţi de primire”, a deschis doamna judecător-preşedinte al Biroului Electoral ceremonia, vorbind pe un ton de profesoară afurisită. A început să strige ”catalogul”, iar cei absenţi au fost consemnaţi ca atare. ”Vă rog să daţi telefonul pe silent”, l-a apostrofat ea pe un viitor senator săgetându-l cu privirea. ”Asta a fost tot, vă mulţumesc!”. Ceremonia a luat sfârşit după numai zece minute.

Viitorii parlamentari şi-au luat biletele de intrare în Casa Poporului, le-au privit admirativ, unii s-au pozat, apoi s-au împrăştiat care-ncotro. Unii, cei mai versaţi, s-au oprit să facă declaraţii presei. Daniel Constantin de la ALDE anunţă o fărâmă din ceea ce crede el că va fi planul viitorului Guvern din care speră să facă parte. ”Trebuie să schimbăm legislaţia astfel încât să nu ne mai lovim de această situaţie neplăcută, să nu avem o autostradă care să lege Ardealul de Ţara Românească”, spune co-preşedintele ALDE.

”Vom începe discuţiile pentru noul Guvern, orice este posibil. Nu s-a discutat nimic despre un posibil premier, o să vedem săptămâna viitoare”, spune şi Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, şi pretendent din nou la fotoliul ministerial.

Valeriu Steriu, proaspăt ales deputat de Bucureşti pe listele PMP, face o declaraţie de om trecut prin ciurul şi dârmonul politicii dâmboviţene. ”Suntem pe orice variantă de dreapta deschişi şi dispuşi să analizăm posibilităţile, dincolo de cele aritmetice, şi cele politice”, afirmă el.

Ultimul care a venit la declaraţii a fost Nicuşor Dan, liderul USR. ”Noi nu facem alianţe cu nimeni”, a început el. ”De colaborat punctual pe proiecte vom colabora cu toată lumea, cu toate partidele din Parlament, cu PSD, cu ALDE, cu PNL, cu oricine este acolo. Pe proiecte bune votăm, pe proiecte care nu sunt bune, nu le votăm. O să încercăm să venim cu iniţiativele noastre şi să găsim majoritate în jurul lor”, a mai spus Nicuşor Dan.

Cei 42 de parlamentari bucureşteni, 29 de deputaţi şi 13 senatori, vor depune jurământul de credinţă marţi, 20 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.