Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la finalul Biroului Executiv al partidului, că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în următoarele zile vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă este posibil, vom încerca să formăm o majoritate parlamentară. Vom purta discuţii exploratorii cu orice partener în afară de cei care şi-au bătut joc de România (…) Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului Guvern cu PSD. Excludem categoric orice fel de discuţie cu cei care şi-au bătut joc de România. Doi: dacă vom ajunge în situaţia de vota, vom vota împotriva oricărei formule de Guvern care va conţine PSD în ea”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că discuţii vor fi purtate inclusiv cu ALDE sau cu o parte din ALDE, deoarece fără formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu se poate construi o majoritate parlamentară.

El a mai spus că varianta preferată de liderii PNL în acest moment sunt alegerile anticipate, deoarece actuala configuraţie parlamentară este defavorabilă construcţiei unei majorităţi.

”Ştim foarte bine că în România, datorită aşezământului constituţional, probabil la a doua nominalizare a Guvernului parlamentarii sunt în stare să voteze şi un premier neobişnuit numai ca să nu-şi încheie mandatul. E o variantă pe care nu putem să nu o luăm în calcul”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat că în weekend vor avea loc consultări şi în organizaţiile judeţene ale partidului pentru a se contura mandatul cu care liberalii se vor duce la consultările de luni cu preşedintele Klaus Iohannis.

”Consultăm organizaţiile judeţene cu privire la posibilii parteneri care ar putea să ne ajute într-o eventuală majoritate parlamentară. Consultăm organizaţiile privitor la situaţia de a formula sau de a nu formula o propunere de premier, consultarea făcându-se evident condiţionată de capacitatea de a putea gestiona prin negocieri realizarea unei majorităţi parlamentare. Evident, PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, dar vrem să intrăm la guvernare pe uşa din faţă, fără compromisuri, având în spate o majoritate parlamentară solidă şi stabilă”, a mai spus preşedintele PNL.

Ludovic Orban a respins categoric varianta unui guvern de uniune naţională sau pe cea a unui premier tehnocrat şi a spus că încă nu s-a luat o decizie dacă PNL se va duce luni la consultările cu preşedintele Iohannis cu un nume de prim-ministru.

”Să nu vindem pielea ursului din pădure. Desigur, am discutat şi acest subiect. Luni vom avea întrunirea Biroului Politic cu grupurile parlamentare, la care vor participa şi preşedinţii filialelor judeţene. La această şedinţă vom stabili componenţa delegaţiei care ne va reprezenta la Cotroceni şi mandatul pe care îl va primi această delegaţie”, a conchis Orban. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.