Premieurl Ludovic Orban a afirmat, iercuri, în Parlament, că, dacă se respectă regulile care vor fi stabilite pentru capmania electorală şi ziua alegerilor, scrutinul poate fi organizat în siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Daţi-mi voie să încep prin a vă spune că data de 27 septembrie a alegerilor a fost stabilită de comun acord, în urma consultării liderilor politici şi a fost votată de Parlament. Atâta timp cât ea a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale. Deja mandatele aleşilor locale au fost prelungite o dată. Tot efortul pe care îl facem e de a asigura cele mai bune condiţii pentru campania electorală şi alegeri”, a afirmat Ludovic Orban în Parlament.

”AEP şi MAI dezbate în momentul de faţă setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campanie electorale, de candidaţi şi susţinătorii lor. Regulile trebuie respectate, cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea locală. Printre măsuri cu siguranţă va fi măsura portului măşti în toate interacţiunile între candidaţi şi alegători, pentru candidaţi, pentru alegători nu poţi impune reguli, dar bine ar fi să poarte şi ei mască. Vor exista reguli privind distanţarea fizică, aşa cum am stabilit pentru evenimentele culturale să existe o distanţare fizică, o limitare a numărului de participanţi, evident va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente. Cei care distribuie materiale electorale să poarte mănuşi”, a rpecizat premierul.

În ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie 5 măşti pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea.

” Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă. Ne gândim ca votarea să fie şi în afara spaţiilor de votare. Dezinfectarea să fie la intrarea şi ieşirea în secţiile de votare. Chiar când vom avea proiectul de reglementare privind regulile sanitare pe perioada campaniei electorale le voi trimite fiecărui lider politic parlamentar, pentru a avea pucte de vedere şi a putea îmbunătăţii. Eu cred că pot fi organizate alegerile locale în bune condiţii şi cu prevenirea răspândirii virusului”, a mai precizat Orban.

Acesta consideră că ”putem să luptăm eficient împotriva epidemiei, putem să reducem numărul de infectări, dar pentru acest lucru e important ca oamenii care reprezintă modele, influencerii să fie modele pentru respectarea regulilor”.

”Nimeni nu câştigă dacă tema coronavirusului e temă de campanie electorală. Cu cât reducem mai mult răspândirea virusului, cu atât viaţa noastră va fi mai normală”, a mai declarat premierul.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.