Premierul desemnat Ludovic Orban a spus că este interesant că şeful DSU, Raed Arafat, a rămas în funcţie indiferent cine a venit la putere, dar că orice decizie a viitorului guvern la adresa acestuia trebuie luată în mod obiectiv, nu sub imperiul emoţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, luni seară, la Digi24 dacă noul guvern îl va păstra pe Raed Arafat la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Ludovic Orban a precizat că decizia trebuie luată în mod obiectiv, nu sub imperiul emoţiilor.

Referitor la imaginile cu privire la intervenţia salvatorilor în tragedia de la Colectiv, Orban a recunoscut că este revoltător să vezi ce se întâmplă acolo şi că va trebui făcută o analiză serioasă de către vitorul ministru de Interne.

"Orice decizie care se ia trebuie luată în baza unui temei solid şi a unei evaluări a activităţii”, a spus Orban.

Întrebat dacă Arafat a avut spate politic în ultimii ani, Orban a remarcat că "este foarte interesant că oricine a fost la putere, domnul Arafat şi-a păstrat funcţia”.

"A avut şi rezultate în materie de situaţii de urgenţă, este un om cu mare experienţă, a fost implicat în multe situaţii, trebuie pus în balanţă ca să iei o decizie obiectivă. Dar a şi rămas în funcţie indiferent cine a fost la guvernare”, a declarat premierul desemnat Ludovic Orban.

El a afirmat că, imediat după învestirea Guvernului, ministrul de Interne are ca prioritate să facă o evaluare a activităţii ISU, a înregistrărilor apărute în spaţiul public şi a ceea ce s-a întâmplat cu aceste înregistrări, urmând să vină apoi cu propuneri.

Întrebat cum pot fi schimbaţi din funcţie şefii ISU care nu-şi fac treaba, în condiţiile în care aceştia au dat concurs, Orban a spus că deciziile de demitere trebuie să se faca pe baza unor temeiuri serioase.

"În deciziile pe care le iei în materie de demitere trebuie temeiuri serioase. Dacă a câştigat în instanţă probabil nu s-au respectat integral procedurile sau nu a fost argumentaţia legală suficient de bine fundamentată. De aceea am spus că vom apela la restructurare şi reorganizare. Ai posibilitatea de a cerne oamenii harnici de cei care au intrat pe uşa din dos”, a explicat Ludovic Orban.

Imagini filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj al ISU Bucureşti-Ilfov ajuns la incendiul din Colectiv arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, iar cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, poate fi auzit, conform Libertatea, înjurând victimele.

Apariţia înregistrării a provocat reacţii vehemente şi critici, iar un grup civic a depus o plângere împotriva celor care au coordonat intervenţia.

Vineri seară, şeful DSU Raed Arafat a comentat, într-un mesaj video postat pe Facebook, filmul. Arafat susţine că nu a ştiut de existenţa acestuia, nu l-a ascuns şi nici nu a dat dispoziţie să fie ascuns, dar precizează că imaginile au surprins chiar primele minute, când nu ajunseseră toate echipajele şi când, într-adevăr, nu existau destule tărgi. În plus, Arafat afirmă că a fost surprins doar unul dintre punctele în care se derulau activităţi, nu şi locul unde au fost duse victimele şi unde au fost tratate. Secretarul de stat consideră că ”se doreşte creşterea nivelului emoţional până în data de 30 şi folosirea acestui lucru într-un sens sau altul” şi recomandă tuturor cetăţenilor să aibă grijă ce citesc pe Facebook pentru a se feri de manipulări. De asemenea, Raed Arafat consideră că nu este normal să se ştirbească încrederea într-o instituţie atât de importantă şi afirmă că, în afara pompierilor de la ISU, alţii nu există. În final, Arafat menţionează că nu va demisiona, dar, dacă i se va cere demisia, va pleca imediat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.