Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, după ce a fost la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) că procesul de votare din străinătate se desfăşoară în condiţii bune. El a spus că "au apărut mici situaţii", "legat de viteza foarte lentă de reacţie a Biroului Electoral în cursul zilei de ieri în cazul înlocuirilor de delegaţi la secţiile de votare, respectiv al suplimentărilor de delegaţi la secţiile de votare, în care, neavând decât două şedinţe Biroul Electoral pentru secţiile din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că a mers la MAE pentru a face o evaluare a modului în care decurge procesul de vot la secţiile din străinătate şi pentru a vedea dacă mai sunt necesare măsuri pentru a asigura conditiile de desfăşurare cele mai bune.

"Din fericire, procesul decurge în bune condiţii, modificările la lege sunt modificări care dau rezultate, procesul de votare se derulează în condiţii bune. Sigur că au apărut mici situaţii, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacţie a Biroului Electoral în cursul zilei de ieri în cazul înlocuirilor de delegaţi la secţiile de votare, respectiv al suplimentărilor de delegaţi la secţiile de votare, în care, neavând decât două şedinţe Biroul Electoral pentru secţiile din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Astăzi, au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire şi tot cam atâtea, 113, dacă ţin bine minte, de suplimentare. astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare care sperăm să fie aprobate cât mai repede pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiţii la nivelul fiecărui birou electoral de secţie de votare", a afirmat Orban.

El a explicat că înlocuirile se puteau face vineri, iar sâmbătă şi duminică înlocuirea se poate face doar în situaţii excepţionale, dar suplimentările se pot discuta.

"Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secţiei de votare nu se prezintă, se formulează din partea partidului cerere de înlocuire. Aceste cereri sunt importante pentru că nu toate secţiile au numărul de reprezentanţi din partea fiecărui partid. Sunt multe secţii care au un număr de 5-6 reprezentanţii şi pentru derularea în bune condiţii este nevoie de un număr cât mai larg de reprezentare şu pentru a nu lăsa secţii cu numre foarte mici de reprezentanţi", a spus Orban.

El a mai spus că situaţia operatorilor de tabletă este bună până în prezent, dar cel mai probabil cei mai mulţi români vor merge la vot, în străinătate, duminică.

"Este suficient şi practic a fost fluid procesul electoral. De asemenea, domnul ministru a pregătit un corp de rezervă, în cazul în care mai există preşedinţi sau locţiitori, nu din personalul diplomatic, ci dintre voluntari, pentru că au fost preşedinţi şi locţiitori care s-au oferit voluntari, în cazul în care apar situaţii în care să nu se prezinte mâine la vor, să fie înlocuiţi rapid cu cei care sunt în rezervă, minim 47 de oameni, am înţeles, a afirmat el.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că în multe secţii au fost situaţii în care nu s-au prezentat membri şi au trebuit înlocuiţi, iar în altele s-a cerut suplimentarea decătre preşedinţii secţiilor de votare, dar această competenţă nu aparţine MAE.

"Noi putem să facilităm, prin sprijin logistic, procesul de votare, procesul electoral, ajutând practic Biroul electoral al secţiilor de votare din străinătate (...) Nu am primit până acum astfel de solicitări (plângeri - n.r.), ne bucură faptul că un număr mare de cetăţeni români încă de ieri s-au prezentat să voteze, deşi după cum ştiti ieri a fost o zi parţială de vot şi o zi de lucru. Asta indică faptul că cetăţenii români doresc să îşi exercite dreptul de vot. Şi am încercat să rezolvăm punctual deiversele probleme care ne stau nouă în competenţă", a spus Aurescu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.