Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, în şedinţa de Guvern, că s-a făcut o analiză a Fondului de Investiţii şi Dezvoltare şi s-a constatat că nu există niciun leu real în buget, s-au propus spre aprobare proiecte în valoare de 10 miliarde de lei, în condiţiile în care plafonul disponibil era de 120 de milioane de lei. ”Şi-au bătut joc de primarii lor, i-au păcălit că le finanţează proiecte, iar ei nu aveau capacitatea de tragere”,a sus Orban, afirmând că 80% dintre contracte au fost semnate cu primării conduse de PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am cerut domnului Ionel Dancă să-mi facă o analiză pe fantomaticul Fond de Devoltare şi Investiţii care nu are niciun leu real în buget. Situaţia ne arată clar, în primul rând că a fost o formă de plată către primarii PSD pentru campaniile electorale pentru europarlamentare şi prezidenţiale”, a soys Orban, în şedinţa de buget.

Potrivit lui Orban, peste 80% dintre contractele semnate sunt cu primari PSD. S-au depus 3.100 de proiecte, cu o valoare de 58,5 de miliarde de lei. 

”Gândiţi-vă ce cheltuială voiau să provoace cei din Guvernul PSD. Proiecte depuse în valoare de 58 miliarde de lei. Imaginaţi-vă, dacă nu-i opream, cam ce factură ne-ar fi venit peste un an de zile. Dintre proiectele depuse, s-au propus spre aprobare un număr de 696 proiecte, în valoare de 10,3 miliarde de lei, în condiţiile în care plafonul de tragere acordat din disponibilităţile contului curent al Trezoreriei a fost inişial 300 milioane şi a fost «majorat» la 120 de milioane. Ei au vurt să angajeze lucrări de 10 miliarde, în condiţiile în care plafonul a fost redus la 120 de milioane. Practic, nici măcar nu aveau de unde să împrumite bani. I-au păcălit pe primari, inclusiv pe ai lor. Şi-au bătut joc de primarii lor, i-au păcălit că le finanţează proiecte, iar ei nu aveau capacitatea de tragere”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, nu s-au semnat decât 239 contracte, în valoare de 6,6 miliarde lei, iar dintre contractele semnate au fost alocate avansuri către 40 de contracte.

”Aici va trebui să facem controale pe toate aceste contracte. Restul, odată cu încetarea existenţei Fondului, după aprobarea legii, ele nu vor mai avea obiect”, a mai afirmat premierul, care a apreciat că ar trebui găsite variante pentru recuperarea banilor deja plătiţi.

”Să recuperăm aceşti bani, pentru că este clar că această ficţiune nu poate să stea la baza unor obiectivede investiţii serioase”, a mai afirmat Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi desfiinţat, considerând că a fost o şmecherie electoralistă.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.