Premierul Ludovic Orban spune că modificările pe care Guvernul vrea să se le aducă în domeniul justiţiei prin asumarea răspunderii sunt necesare pentru că, altfel, activitatea instanţelor ar urma să fie "paralizată". "Este fundamental ca aceste modificări să treacă, cu orice risc, dacă nu le convine celor de la PSD şi vor să depună moţiune de cenzură, să depună", afirmă el. Orban mai spune că, dacă se va încerca tergiversarea prin atacarea la CCR, Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă. "Suntem într-o situaţie în care cred că va înţelege toată lumea şi nu vom fi nevoiţi să dăm ordonanţă de urgenţă, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări", susţine Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban a spus că asumarea răspunderii pe pachetul juridic, respectiv pe cel economic poate fi făcută odată sau separat.

El a afirmat că se aşteaptă votul Parlamentului pe proiectul PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, care ar urma să aibă loc săptămâna aceasta.

"În cazul în care nu este adoptat, evident abrogarea recursului compensatoriu va intra în proiectul de lege pe care ne asumăm răspunderea", a spus Orban, luni după-amiază.

Întrebat dacă nu îi este teamă că opoziţia ar putea veni cu o moţiune de cenzură, Orban a spus: "Nu. Sunt teme importante care trebuie rezolvate".

"Dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraţilor există riscul să dispară din sistem aproape 2.700 de magistraţi. Vă daţi seama că va fi paralizată activitatea parchetelor şi a instanţelor. În acest mod accesul la justiţie al cetăţeanului va fi restricţionat dramatic, oamenii nu vor putea să îşi găsească dreptatea în instanţe pentru că instanţele vor fi supraaglomerate. (...) Este fundamental ca aceste modificări să treacă, cu orice risc, dacă nu le convine celor de la PSD şi vor să depună moţiune de cenzură, să depună", a afirmat el.

El a precizat că dacă modificările vor fi atacate la Curtea Constituţională pentru a se tergiversa lucrurile, Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă.

"Suntem într-o situaţie în care cred că va înţelege toată lumea şi nu vom fi nevoiţi să dăm ordonanţă de urgenţă, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări", a mai spus premierul.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că a cerut acordul BPN al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme: una legată de justiţie şi cealaltă de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din Ordonanţa 114. El a precizat însă că abrogarea legii privind recursul compensatoriu nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de prevederile legii recursului compensatoriu. "Este indispensabilă abrogarea cât mai rapidă a prevederilor legii privind recursul compensatoriu pentru că asta nu va genera efecte, repet, decât cei care urmează să comită fapte care ar putea atrage condamnarea lor de către instanţă", a precizat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.