Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că formaţiunea pe care o conduce "susţine total decizia preşedintelui Iohannis" privind funcţia de şef al Statului Major al Armatei, aceasta fiind "legală, corectă şi potrivită cu momentul în care ne găsim astăzi". Orban afirmă că nu vede ce prevedere ar putea să stea la baza sesizării CCR de către premier, adăugând că "în ultima vreme, a început să creadă Vasilica Viorica Dăncilă că este chiar prim-ministru şi trebuie să-i readucem aminte că adevăratul prim-ministru este Liviu Dragnea şi că ea este o simplă marionetă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a fost întrebat despre ce s-a întâmplat vineri în CSAT.

"Partidul Naţional Liberal susţine total decizia preşedintelui Iohannis. Propunerea formulată pentru funcţia de şef al Statului Major nu a îndeplinit condiţiile legale, iar decizia preşedintelui de susţinere a prelungirii cu un an de zile a mandatului actualului şef este o decizie legală, corectă şi potrivită cu momentul în care ne găsim astăzi. Domnul general Ciucă este un militar de carieră, cu o experienţă vastă pe teatre de război, este un om dedicat slujirii interesului naţional, este dedicat punerii în practică a programului de înzestrare al Armatei Române, un om care niciodată nu a cedat la presiuni politice şi care a susţinut întotdeauna interesul naţional şi punerea în practică a programului de înzestrare a Armatei, absolut necesar pentru România", a afirmat Orban.

Referitor la anunţul că premierul se va adresa Curţii Constituţionale din cauza acestui conflict dintre Guvern şi preşedinte, el a spus: "Nu văd ce prevedere neconstituţională ar putea să stea la baza unui asemenea demers. Se pare că, în ultima vreme, a început să creadă Vasilica Viorica Dăncilă că este chiar prim-ministru şi trebuie să-i readucem aminte că adevăratul prim-ministru este Liviu Dragnea şi că ea este o simplă marionetă, care nu face altceva decât să execute orbeşte toate comenzile ticăloase ale preşedintelui PSD".

Întrebat dacă a înţeles pe ce s-a bazat refuzul preşedintelui, Orban a răspuns afirmativ, adăugând: "Nu intru în astfel de detalii, dar există un temei legal foarte serios, susţinem decizia preşedintelui".

De asemenea, întrebat despre blocajul între Guvern şi preşedinte referitor la numirea miniştrilor de la Dezvoltare şi Transporturi, Orban a spus că poziţia şefului statului este legală.

"Şi aici poziţia preşedintelui este legală şi este corectă, încă nu sunt revocaţi miniştrii care erau în funcţie, după ce vor fi revocaţi miniştrii care erau în funcţie va începe procedura de numire a miniştrilor, în conformitate cu Constituţia, cu legea şi cu deciziile CCR. (...) După opinia mea, “de îndată” nu este un termen juridic. Dacă intenţiona CCR să stabilească un termen precis, spunea, în maxim 15 zile, în maxim 30 de zile, ca atare, preşedintele poate să analizeze atât timp cât consideră necesar adoptarea deciziei de revocare", a susţinut el.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.
 
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului.
 
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.