Preşedintele partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban a precizat că judecătorii CCR vor declara neconstituţională orice lege de desfiinţare a pensiilor speciale, iar în contextul unor astfel decizii soluţia ar fi modificarea Constituţiei pentru a include în Legea fundamentală „că singurul criteriu care stă la baza calculului pensiei este principiul contributivităţii şi că este interzisă orice formă de pensie specială”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„CCR va declara neconstituţionalitate pe orice lege de desfiinţare a pensiilor speciale. Nu pot să decidă obiectiv nişte oameni care sunt beneficiari de pensii speciale, aşa cum sunt judecătorii Curţii Constituţionale. Autorităţile ar trebui să aducă pensiile speciale la un mod de calcul care să fie bazat pe principiul contributivităţi”, a explicat Ludovic Orban, marţi la RFI.

Acesta propune o modificare a Constituţiei prin care să fie interzise pensiile speciale.

„Există pronunţări ale CCR, trebuie analizate foarte serios toate pronunţările CCR şi făcută legea astfel încât să nu intre sub obiecţiile formulate de CCR, deşi eu acum o să vă spun foarte clar un lucru: după părerea mea, CCR va declara neconstituţionalitate pe orice lege de desfiinţare a pensiilor speciale. În 2020, când am fost la guvernare, am desfiinţat pensiile speciale, printr-o lege adoptată de Parlament, nici un grup parlamentar nu a atacat legea la CCR, legea a fost atacată la CCR de ÎCCJ şi a fost declarată neconstituţională. Am desfiinţat pensiile parlamentarilor, pensiile speciale ale parlamentarilor, prin lege, în februarie 2021 şi această lege, prin invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate a ajuns la CCR, nu prin atacarea legii de către un grup parlamentar, ci prin invocarea excepţiei de neconstituţionalitate şi a fost declarată neconstituţională. Nu pot să decidă obiectiv nişte oameni care sunt beneficiari de pensii speciale, aşa cum sunt judecătorii Curţii Constituţionale. Din punctul meu de vedere, nu este exclus dacă mai avem una-două decizii de genul ăsta, va trebui să modificăm Constituţia şi să includem în Constituţie că singurul criteriu care stă la baza calculului pensiei este principiul contributivităţii şi că este interzisă orice formă de pensie specială”, a mai spus Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.