Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îl acuză pe liderul ALDE, Călin Popescu Popescu Tăriceanu, că a "a comis un plagiat grosolan", copiind proiectul PNL privind simplificarea procedurilor de acces pe piaţa muncii, Orban susţinând că "guvernanţii nu fură numai resurse publice, ci fură şI idei de la opoziţie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul PNL a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că una dintre marile probleme ale României este criza de pe piaţa muncii, mai exact un deficit de forţă de muncă calificată, care face ca multe investiţii să nu se realizeze, ca multe firme să fie în imposibilitatea de a se dezvolta şi care afectează potenţialul de dezvoltare a României.

Orban a afirmat că PNL a avut mai multe iniţiative legislative în acest domeniu şi l-a acuzat pe Tăriceanu că "a comis un plagiat grosolan", copiind proiectul PNL privind simplificarea procedurilor de acces pe piaţa muncii.

"Există o volatilitate pe piaţa muncii, o instabilitate, mulţI angajatori se plâng să angajaţii lor stau cu un ochi afară, în căutarea unui loc în altă ţară, şi cu un ochi la stat, din cauza creşterii salariilor şI competiţiei neloiale pe care o fac instituţiile publice companiilor private. PNL a venit cu mai multe propuneri legislative. L-am văzut ieri pe Tăriceanu cum vorbeşte el de nu ştiu ce proiect de lege minunat pentru a facilita accesul pe piaţa muncii din României a cetăţenilor din ţările non-UE. Tăriceanu a comis un plagiat grosolan şi guvernanţii nu fură numai resurse publice, ci fură şI idei de la opoziţie. Este un paradox. ALDE a votat împotriva proiectului de lege pe care zice că l-a înaintat ieri. PNL a înaintat acest proiect privind simplificarea procedurilor de acces pe piaţa muncii în urmă cu nouă luni", a declarat liderul PNL.

El a spus că în jurul României sunt peste două milioane şi jumătate de români, în Republica Moldova, Serbia, Bucovina de Nord, Banatul sârbesc, care ar putea să aibă aces pe piaţa muncii din România şi ar putea fi soluţia pentru această criză.

"Există un plafon. În momentul de faţă, în Românua nu pot fi angajaţi decât maxim 14.000 de persoane care provin ţări non-UE. Proiectul PNL prevede desfiinţarea acestui plafon, în condiţiile în care avem nevoie de 500.000-600.000 de angajaţi. Plafonul de 14.000 este absurd. De asemenea, în legislaţia actuală există prevederea obţinerii vizei de şedere din 3 în 3 luni. Presupune costuri şI e greu de obţinut. Descurajează pe mulţi. A treia prevedere pe care o vrem desfiinţată este obligativitatea de a-i plăti pe cetăţenii din ţările non-UE cu cel puţin salariu mediu pe economie. Această prevedere existentă azi este discriminatorie. Crează o discriminare între cetăţeanul român, care e plătit cu cel puţin salariul minim şi cetăţenii din ţări non-UE, care sunt plătiţI cu cel puţin salariul mediu pe economie", a adăugat liderul PNL.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat joi o iniţiativă legislativă prin care angajatorii să nu mai fie obligaţi să îi plătească pe muncitorii străini cu salariul mediu brut pe economie, ci cu cel minim, pentru a nu exista diferenţe faţă de angajaţii români care prestează aceeaşi muncă. El a spus că la începutul verii, înainte de încheierea sesiunii parlamentare, iniţiativa legislativă a lui Alexandru Băişanu s-a concretizat în adoptarea legii 416/2018, care introduce limitări în privinţa beneficiarilor venitului minim garantat.

"Cu alte cuvinte, persoanele care sunt apte de muncă şi primesc venitul minim garantat prin această lege au dreptul să refuze o singură dată un loc de muncă. Dacă după acest prim refuz, al doilea loc de muncă îl refuză din nou, nu mai primesc venitul minim garantat. Şi acest lucru l-am făcut ţinând cont de criza de forţă de muncă de pe piaţă şi de faptul că nu este normal ca aceste persoane care sunt apte de muncă să beneficieze de acest venit minim garantat în condiţiile în care li se poate oferi o condiţie de demnitate personală, să găsească un loc de muncă plătit şi să trăiască din muncă", a afirmat el.

Tăriceanu a spus că acum există o nouă propunere de modificare a legii.

"Astăzi venim cu o nouă propunere, şi anume pentru muncitorii străini care sunt aduşi în România există obligativitatea de a fi plătiţi la salariul mediu brut pe economie şi modificarea legislativă pe care dorim să o facem este ca ei să fie plătiţi cu salariul minim, deci să nu existe o obligaţie din partea angajatorilor să fie plătiţi cu salariul mediu brut, ei se încadrează pe o scală de salarizare care începe cu salariul minim", a declarat Tăriceanu.

El a spus că dacă un muncitor român de la o fabrică de confecţii este plătit cu salariul minim, un muncitor străin care prestează aceeaşi muncă nu ar trebui plătit cu salariul mediu.

"Având în vedere criza majoră de forţă de muncă, trebuie două măsuri luate, aceasta, împreună cu alocarea unor contingente mai mari de muncitori străini pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă", a conchis Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.