Senatorul Gabriel Oprea a răspuns, miercuri, pe Facebook, criticilor venite în urma votului din Senat, prin care s-a respins începerea urmăririi penale în cazul său, el arătând că ceea ce s-a decis în plenul Senatului a fost ”să mai treacă încă 3 luni până când dosarul va ajunge în faţa judecătorilor, atât şi nimic mai mult”, el adăugând că se întreabă cine va plăti pentru calomniile, injuriile şi ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs, când judecătorii îi vor da dreptate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriel Oprea precizează în postare că doreşte să facă nişte clarificări, ”pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuţii”.

”În primul rând, acest vot nu mă face imun în faţa Justiţiei, nu mă «salvează» de la ceva şi nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviinţarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, aşa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul îşi va urma cursul normal în Justiţie. Spun asta pentru cei care, din neştiinţă sau din interes, afirmă – în mod total greşit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanţă”, spune Oprea.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El adaugă că ”procurorii au aşteptat aproape un an ca să facă acest dosar”.

”Ei bine, prin votul de acum două zile, s-a decis să mai treacă încă 3 luni până când va ajunge în faţa judecătorilor. Atât şi nimic mai mult”, adaugă Oprea.

Fostul ministru de Interne precizează că motivul pentru care a cerut colegilor să nu încuviinţeze solicitarea DNA este ”suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiţiei, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură”.

”Cred că este menirea Senatului să atragă atenţia, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele şi că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile şi libertăţile individuale, ci şi încrederea oamenilor în instituţii, în general şi în Justiţie, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi până în acest moment nu a fost dată nicio soluţie”, a explicat senatorul independent. 

Oprea face referire la articolul 109 alin.2 din Constituţie. ”Senatul nu încuviinţează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Este un drept şi nu o obligaţie! Aceasta implică o apreciere şi o responsabilitate din perspectiva legii penale şi a celei procesuale penale”, mai menţionează Gabriel Oprea. 

Senatorul afirmă că, aşa cum a mai spus, se consideră ”nevinovat”.

”Aşa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzaţie atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în faţa judecătorilor şi sunt convins că, aşa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate şi suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuşi, pentru calomniile, injuriile şi ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”, scrie Oprea pe Facebook. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat în 1 septembrie cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională şi fost ministru al Afacerilor Interne, pentru ucidere din culpă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost respinsă luni, în plenul Senatului, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii, 45 ”pentru” şi şase abţineri..

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, marţi, că respingerea de către Senat a cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea face imposibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru al Intertnelor pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, ancheta penală pentru ucidere din culpă fiind blocată prin votul majorităţii senatorilor.

Şi ministrul Justiţiei a reacţionat. Ralucă Prună a declarat, marţi, în legătură cu votul senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea, că în România nu suntem orbi cu privire la cine este cel căruia trebuie să i se aplice legea, ci facem "un fel de discriminare pozitivă".

Preşedintele Klaus Iohannis se declară "profund dezamăgit" de votul senatorilor de luni, prin care a fost blocată urmărirea penală împotriva lui Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, şi atrage atenţia din nou că politicienii care vor bloca justiţia nu se vor bucura de respect din partea cetăţenilor, potrivit Preşedinţiei.

Şi Ambasadele SUA şi Marii Britanii la Bucureşti au reacţionat, în urma votului din plenul Senatului. 

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.