Ministrul Afacerilor Externe a declarat, miercuri, despre problema comunităţii române din Ucraina şi tensiunile dintre Biserici că a avut o şedinţă cu echipa din MAE, cum pot facilita dialogul între biserici şi cum se asigură că instituţiile din Ucraina înţeleg specificul minorităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

” Pentru noi a fost o veste bună anunţul pe care l-au făcut preşedintele Donald Trump şi Mark Rutte, pentru că orice înseamnă o creştere a siguranţei în Ucraina, înseamnă o creştere a siguranţei pe teritoriul României. Şi sistemul de apărare antierian s-a dovedit a fi extrem de util pentru ucraineni, chiar şi în regiunile unde noi avem reprezentanţii minorităţii români, de exemplu în Cernăuţi, unde au fost recent bombardamente”, a spus ministrul de Externe, la Antena 1, despre decizia SUA de a ajuta Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriene.

Despre comunitatea de români din Ucraina şi problemele care există acolo, inclusiv la Biserica ortodoxă, Ţoiu a menţionat că a adresat acest subiect în întâlnirea bilaterală pe care a avut-o cu reprezentanţii guvernului ucrainean, în conferinţa pentru reconstrucţia Ucrainei de la Roma, pentru a se asigura că nevoile comunităţii noastre sunt ştiute, înţelese şi respectate. ”Practic, în acest moment, Ucraina a luat decizia pe care noi o considerăm corectă, de a cere bisericilor ortodoxe să iasă de sub tutela Moscovei. Acesta e un pas bun. De aici încolo, opiniile se despart, pentru că există câţiva preoţi care au cerut, practic, să poată să lucreze îndeaproape cu Biserica Ortodoxă Română, nu cu cea reprezentată în Kiev. Şi aici, în continuare, mediem asta, pentru că sunt diferenţe inclusiv în felul în care se raportează bisericile”, a explicat ea.

Oana Ţoiu a menţionat că Biserica Ortodoxă Română, în acest moment, nu recunoaşte autocefalia.

”Am avut chiar astăzi o şedinţă cu directorii şi echipa din Ministerul Afacerilor Externe să vedem cum putem facilita dialogul între biserici pe de-o parte, pe de altă parte, cum ne asigurăm că instituţiile din Ucraina înţeleg specificul minorităţii”, a mai declarat ea, arătând că nici opiniile nu sunt unitare în interiorul comunităţii. ”De aceea poziţia noastră este ca fiecare comunitate să poată să îşi aleagă calea şi noi să sprijinim, la nivel instituţional. Asta, sigur, este decizia bisericilor şi de aceea, inclusiv acest dialog ar putea fi deblocat în viitor. Căutăm soluţii, pe partea asta, atât cât ţine de noi”, a subliniat Oana Ţoiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.