Premierul Nicolae Ciucă a participat, marţi, la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind realizarea de transportoare blindate, el afirmând că România devine una din primele ţări în care se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne şi că acest proiect poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat în cadrul evenimentului că a existat voinţă şi angajamente iar astăzi vedem că se realizează primul joint-venture consolidat între cele două companii. 

”Ceea ce este important este că s-au făcut progrese importante. Ultima dată am fost aici în 2019, pe linia de producţie erau două sau trei vehicule. Astăzi, linia este la capacitate maximă şi totodată, de atunci şi până acum s-a reuşit livrarea primelor 68 de transportoare blindate, două batalioane de infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică de luptă modernă”, a spus prim-ministrul. 

Nicolae Ciucă a precizat că ”este evident faptul că, prin acest demers, putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre, într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie şi know-how, în industria românească, în economia românească”. 

”Discutam cu cei care s-au implicat în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu doar pentru cele două companii ci şi pentru noi, pentru că România devine una din primele ţări în care se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne”, a mai spus şeful Executivului. 

Ciucă a arătat că ”valoarea obligaţiilor de compensare este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55 sau 56%, valoare ce este specifică primului contract subsecvent şi urmează derularea celui de-a doilea contract şi demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare”. 

Premierul Ciucă a mai afirmat că ”acesta poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti”, mai multe companii fiind implicate în acest proiect. 

”România are resursă umană, are potenţial şi are voinţă pe care trebuie să o valorificăm şi să o fructificăm pentru a putea să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ne-am asumat când am devenit membri NATO şi membri UE”, a mai afirmat Ciucă. 

”Guvernul României susţine şi va continua să susţină astfel de iniţiative de care cu toţii avem nevoie”, a spus în final premierul. 

Ministrul Economiei a afirmat în cadrul ceremoniei, că documentul semnat prevede fabricarea în comun a 227 de vehicule blindate. 

”Vorbim de un parteneriat între două companii, dar sunt şi alte companii româneşti carr sunt implicate şi acest parteneriat va reprezenta un start pentru tot ceea ce va însemna industria de apărare din România”, a spus Florin Spătaru. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.