Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat luni în Congresul Seniorilor liberali că deşi PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, vor acţiona solidar pentru corectarea acestui dezechilibru. Noi milităm pentru aplicarea principiului contributivităţii, care nu anulează pensiile mari, dimpotrivă, a mai spus preşedintele liberal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele PNL s-a referit la reformele pe care le avem de realizat în domeniul pensiilor speciale şi a sistemului de pensii în general.

”Fără îndoială, o astfel de reformă se impune şi asa cum ne-am asumat, o vom face. Vreau să subliniez şi să atrag atenţia asupra unui lucru foarte important: deşi PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, vom acţiona solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistemul de pensii. Soluţia la această stare de fapt este să venim cu modificări legislative prin care să corectăm situaţia, nu ura va aduce echilibru în sistem, ci deciziile tehnice concrete. Şi aici poziţia noastră este una foarte clară. Noi milităm pentru aplicarea principiului contributivităţii. Acest principiu nu anulează pensiile mari. Dimpotrivă. Dar ideea de echitate în sistemul de pensii, din perspectiva PNL, nu ţine de uniformizarea pensiilor, discurs care se mai aude, din păcate, în spaţiul public, ci de aşezarea lor pe merit. Acest lucru este valabil nu doar pentru pensiile speciale, ci pentru întregul sistem de pensii din România. România are astăzi aproape 4,8 milioane de pensionari, iar tuturor acestor oameni trebuie să le oferim un sistem just de recompensare a muncii lor”, a spus premierul.

Preşedintele PNL a arătat că puncţul de pensie a crescut din 2019, când PNL a preluat guvernarea, şi până acum cu mai bine de 500 de lei, de la 1265 de lei la 1785 de lei.

”Asta înseamnă o creştere de mai bine de 41 la sută în circa trei ani, dacă luăm în calcul că ultima decizie de mărire a pensiilor s-a produs prin decizia asumată la nivelul Coaliţiei şi la nivelul Guvernului. Mai mult, în baza fondurilor europene atrase de ministrul liberal al Investiţiilor şi Fondurilor Europene, am reuşit să susţinem programe precum: Sprijin pentru România, în baza căruia mai bine de 2,4 de persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate beneficiază de un voucher în valoare de 250 de lei la două luni, carduri în valoare de 1400 de lei pentru plata facturilor la energie de care vor beneficia peste 2 milioane de persoane, pachete cu alimente pentru categoriile vulnerabile, oferită o dată la 6 luni, la un număr de 1,18 milioane de români şi care conţin 12 alimente de bază, produse româneşti, ajutoare pentru rechizite şi îmbrăcăminte pentru copiii din mediile defavorizate, în valoare de 500 de lei”, a spus Ciucă.

Premierul a menţionat că au noi programe în derulare, iar unul dintre acestea, tot prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care a lansat în dezbatere publică proiectul european pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative - în valoare de 80 milioane euro.

”Beneficiarii sunt persoanele de peste 65 ani, fără sprijin din partea familiei şi care au venituri atât de mici încât sunt expuse riscului sărăciei şi excluziunii sociale. Există aproape un milion de persoane vârstnice care corespund acestor criterii, dar numai 12.500 de oameni beneficiază de îngrijire specializată. Beneficiile sunt că vom reuşşi să finanţăm construirea şi reabilitarea de locuinţe sociale, furnizarea de servicii specifice la domiciliu sau în centrele de zi, îngrijire medicală, terapii de recuperare, consiliere psihologică şi juridică”, a mai spus Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.