Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat luni că au existat o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sperî să fie depăşite în anul 2024. El a arătat în cadrul unei dezbateri că ”avem resurse disponibile pentru a susţine măsuri de combatere a cancerului şi în acest sens, există angajamentul ministrului Sănătăţii de a demara în 2024 primele programe de screening”, dar este necesar ca programele de screening să fie dublate şi de alte măsuri pentru prevenirea şi tratarea cancerului, inclusiv în rândul femeilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Senatului a declarat în cadrul mesei rotunde ”Cancerele în rândul femeilor - direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată  în ziua de 4 februarie şi este un moment potrivit în care să punem în dezbatere măsurile de combatere a acestei maladii.

”Cancerul este o problemă tot mai acută la nivelul societăţilor. Numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an la nivel global şi vorbim despre o problemă reală, ale cărei efecte, din păcate,  se măsoară în vieţi omeneşti. Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global. Potrivit datelor OMS, în anul 2022,  la nivel mondial au fost estimate 20 de milioane de noi cazuri de cancer şi 9,7 milioane de decese. Totodată, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS, în următorii 20 de ani numărul de noi cazuri de cancer ar putea creşte cu 55% la nivel global, iar în Europa cu 22,5%”, a spus liderul PN,

Nicolae Ciucă a arătat că ”România nu este ferită de creşterea incidenţei cancerului, boală care ia, anual, zeci de mii de vieţi”. 

”Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, în ţara noastră au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Avem, însă, instrumente prin care să luptăm împotriva acestei maladii necruţătoare: prin prevenţie, aşa cum menţionam, prin diagnosticare precoce şi prin tratamentele propriu-zise”, a arătat Ciucă în intervenţie.

Preşedintele Senatului a subliniat că, potrivit specialiştilor în domeniu, circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie să avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidenţa cancerului, şi anume - tutunul, alcoolul şi poluarea - şi care pot fi modificaţi prin combaterea lor.

”Pe de altă parte, depistarea timpurie a cancerului permite o rată de succes mai mare de vindecare. Iar aici, desigur, avem nevoie de programe naţionale de screening prin care să putem face o diagnosticare precoce a bolii. În fine, un alt instrument de luptă este tratamentul bolii de cancer. Iar aici, este necesar să putem oferi un acces mai facil al bolnavilor la tratamentele împotriva cancerului într-o fază timpurie”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”combaterea cancerului implică, aşadar, un efort colectiv şi este bine să folosim astfel de momente, ca cel oferit de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, pentru a genera dezbateri în jurul acestui subiect”.

”Prin informarea opiniei publice, prin campanii de conştientizare a factorilor care contribuie la incidenţa cancerului, putem reduce numărul bolnavilor şi, implicit, al numărului de decese. Totodată, prin susţinerea şi punerea la aceeaşi masă a specialiştilor în domeniu, a reprezentanţilor pacienţilor, a decidenţilor putem discuta potenţiale soluţii care să fie puse la baza unor politici publice de combatere a cancerului Salut, aşadar, iniţiativa organizatorilor acestui eveniment: cele două comisii ale Senatului României, respectiv Comisa pentru Sănătate şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, împreună cu European Cancer Organisation. Cancerul în general, aşa cum spuneam, este o problemă asupra căreia trebuie să ne aplecăm tot mai  mult şi mai ţintit”, a spus Ciucă. 

Preşedintele Senatului a ţinut să aprecieze demersul de a pune în dezbatere potenţialele direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament a cancerelor în rândul femeilor.

”Este o problemă arzătoare, având în vedere că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media UE cu circa 7%. România a întreprins o serie de paşi pentru îmbunătăţirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse şi s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanţate cu fonduri europene. Totodată, au existat şi o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sper să fie depăşite în anul 2024”, a spus preşedintele PNL. 

El a subliniat că ”PNL a pledat pentru creşterea bugetului alocat Sănătăţii, astfel că bugetul pentru anul în curs al Ministerului Sănătăţii este cu 40% mai mare decât în 2023”.

”Aşadar, avem resurse disponibile pentru a susţine măsuri de combatere a cancerului. Iar în acest sens, avem angajamentul ministrului Sănătăţii de a demara în 2024 primele programe de screening. Este necesar, însă, ca programele de screening să fie dublate şi de alte măsuri pentru prevenirea şi tratarea cancerului, inclusiv în rândul femeilor”, a arătat Nicolae Ciucă. 

Liderul liberal a mai spus că, în afară, însă, de programele naţionale pentru combaterea cancerului, trebuie să avem în vedere şi campanii de educare şi informare a publicului larg.

”Pandemia prin care am trecut a fost ţinta unor atacuri şi teorii conspiraţioniste care au slăbit încrederea populaţiei în vaccinare şi în măsuri de prevenţii ale unor boli. Este important, deci, să combatem aceste curente de gândire la nivelul societăţii, printr-o mai bună informare din partea profesioniştilor din interiorul instituţiilor medicale  şi a tuturor celor care desfăşoară cercetare, dezvoltare în domeniu. Sper foarte mult ca astfel de dezbateri pe care le organizăm să fie folosite inclusiv pentru a combate prejudecăţi din societatea noastră.În final, vreau să mulţumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a interveni la această dezbatere şi să le urez multă energie în continuare în promovarea măsurilor de combatere a cancerului”, a arătat preşedintele Senatului în final. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.