Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că în acest moment, România este conectată la piaţa liberă a energiei în interiorul UE, ca atare nu putem discuta de o piaţă complet reglementată, în urma solicitărilor venite din partea preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. Ciucă s-a referit şi la supraimpozitarea marilor companii, despre care a vorbit de asemenea Marcel Ciolacu, arătând că pentru anul viitor funcţionează acest Cod Fiscal care abia a intrat în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă PNL este de acord cu o piaţă reglementată, aşa cum a cerut liderul PSD Marcel Ciolacu, Ciucă a răspuns: ”Nu putem să discutăm de o piaţă complet reglementată. În acest moment, România este conectată la piaţa liberă a energiei în interiorul UE, ca atare nu putem discuta de o piaţă complet reglementată”.

Întrebat despre o supraimpozitare a marilor companii, cerută de asemenea de preşedintele PSD, premierul a afirmat că tocmai a fost publicat Codul Fiscal şi, ca atare, pentru anul viitor funcţionează acest Cod Fiscal.

”Cu domnul Ciolacu nu comunicăm prin televiziuni. Nu am discutat problema acestei taxe. Este, pentru mine, un element pe care nu l-am discutat şi trebuie să spun adevărul. În ceea ce priveşte celelalte elemente legate de energie. Am discutat, vom continua să discutăm. (..) În continuare se caută soluţii tehnice la nivelul UE. Ar fi păcat să pierdem 2,2 miliarde de euro”, a spus Ciucă.

Premierul a menţionat că ministrul Energiei, Virgil Popescu a prezentat o propunere. ”Sigur că da. Este o propunere pe care o discutăm şi se pare că, probabil, din propunerile din partea PNL şi PSD să iasă o decizie foarte bună”, a spus şeful Executivului.

„Antreprenorul român produce mai mult profit decât marile corporaţii străine! Sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit! Adică mai puţin decât acel 1% pe care îl achită microîntreprinderile româneşti! Această situaţie nu poate reprezenta un mediu de afaceri concurenţial şi echitabil! De aceea, în ciuda opiniilor dure ale unor analişti sau oameni de afaceri, eu nu îmi schimb părerea că este nevoie de o supraimpozitare cu caracter temporar a marilor afaceri, cele de peste 100 de milioane de euro! Dacă ar exista curajul politic pentru o asemenea soluţie, am avea fonduri suplimentare pentru domenii cruciale, precum Educaţia şi Sănătatea. De aceea, rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a marelui capital”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la la cea de-a XXX-a ediţii a „Topului Naţional al Firmelor Private din România - TOP 2022”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.