Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, marţi, o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Casa Albă a precizat, într-un comunicat de presă, că vicepreşedintele Kamala Harris a avut cinci convorbiri separate cu liderii europeni de pe flancul estic al NATO  - premierii Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României - pentru a discuta despre răspunsul colectiv la invazia nejustificată şi neprovocată de către Rusia a Ucrainei.  

 ”Au discutat, de asemenea, răspunsul robust al NATO. În urma summitului extraordinar al NATO din 25 februarie, vicepreşedintele şi liderii europeni au analizat ajustările recente şi viitoare ale poziţiei forţelor americane şi NATO în Europa, inclusiv desfăşurarea a mii de trupe americane şi capacităţile critice pentru a ne consolida postura de descurajare şi apărarea colectivă. În fiecare apel, vicepreşedintele a reafirmat angajamentul nostru ferm faţă de articolul 5 al NATO”, se arată în comunicat.  

Potrivit documentului, Kamala Harris a reiterat sprijinul constant pentru poporul Ucrainei, inclusiv prin asistenţă economică, de securitate şi umanitară.  

”Vicepreşedintele a menţionat că vom continua să sprijinim Ucraina şi vecinii Ucrainei în timp ce aceştia se ocupă de fluxurile de refugiaţi şi de alte nevoi umanitare. Ea a salutat paşii deja întreprinşi pentru a oferi refugiu celor care fug de violenţă. În sfârşit, vicepreşedintele a reafirmat sprijinul SUA pentru regulile şi normele internaţionale care au adus pacea şi securitatea în Europa de la al Doilea Război Mondial şi care au servit drept fundament al Alianţei NATO. Ea a menţionat că vom fi statornici şi uniţi cu aliaţii noştri în apărarea acestor principii”, a mai transmis Casa Albă.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”În cadrul dialogului, a fost analizată situaţia de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Vicepreşedintele SUA a transmis mulţumiri României pentru sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni.  Totodată, a fost remarcată importanţa solidarităţii manifestate de aliaţi pe Flancul Estic al NATO,  care întăreşte garanţiile de securitate”, a transmis, Guvernul, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului citat, premierul Nicolae Ciucă a transmis mulţumirile României pentru suplimentarea numărului de militari americani sosiţi în ţara noastră, fiind subliniată soliditatea  Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, care aniversează anul acesta 25 de ani de la semnare. 

”De asemenea, în cadrul convorbirii, a fost confirmată decizia ambelor guverne de a continua sprijinul acordat guvernului şi poporului ucrainean împotriva agresiunii militare ruse”, a mai tansmis Guvernul.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.