Vicepreşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, europarlamentarul Victor Negrescu, a prezentat în detaliu toate eforturile făcute de social-democraţii europeni pentru sprijinirea aderării României la spaţiul Schengen, la un eveniment organizat de PES activists România şi PSD, la Biblioteca Naţională a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al PSD, la dezbaterea „Consolidarea proiectului european. Spaţiul Schengen şi beneficiile României“, au fost discutate cele mai recente evoluţii ale dosarului extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, eurodeputatul român a criticat atacurile anumitor politicieni din opoziţie pe acest subiect, afirmând faptul că acest comportament aduce deservicii României şi afectează direct şansa ţării noastre de a deveni parte integrantă a spaţiului Schengen.

„Aderarea României la spaţiul Schengen este o prioritate naţională şi, în acest sens, am depus toate eforturile pentru a convinge reprezentanţii statelor membre să susţină intrarea noastră în spaţiul de liberă circulaţie. Sub coordonarea preşedintelui Marcel Ciolacu, Partidul Social Democrat a coagulat întreaga familie politică europeană din care face parte astfel încât să susţină fără echivoc România, lucru confirmat prin rezoluţia adoptată la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni, iar Grupul Social-Democrat din Parlamentul European a fost singurul care a votat în unanimitate în favoarea aderării ţării noastre.

Faptul că în numele Comisiei Europene s-a exprimat cu privire la susţinerea aderării României la spaţiul Schengen un comisar social-democrat din Suedia, Ylva Johansson, nu a fost întâmplător. Astfel, familia social-democraţilor europeni şi-a reafirmat zilele acestea sprijinul total în vederea aderării României la spaţiul Schengen“, a subliniat coordonatorul naţional PES activists România, eurodeputatul Victor Negrescu, conform sursei citate.

În ultimele săptămâni, Victor Negrescu a intensificat contactele cu oficiali olandezi şi suedezi, cu scopul de a-i convinge să susţină România şi să se asigure că aceştia vor sprijini aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

„În acest context, Partidul Social Democrat reiterează apelul la unitate şi responsabilitate către toate forţele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv şi invită mediul de afaceri, societatea civilă şi diaspora românească să insiste pentru realizarea acestui deziderat. Invit, totodată, partidele din opoziţie să înceteze cu atacurile şi să înţeleagă că intrarea României în spaţiul Schengen este un obiectiv naţional. Retorica lor cu privire la acest subiect afectează direct şansa ţării noastre. Românii merită în Schengen şi acest obiectiv nu trebuie politizat, aşa cum am observat că au încercat să facă în ultimele zile. Mesajul ferm transmis de preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, fostul premier suedez Stefan Löfven, în favoarea aderării României la spaţiul Schengen, demonstrează că Partidul Social Democrat şi-a făcut treaba. În prezent, singurul guvern care ezită este cel de centru-dreapta din Olanda. Cu toate acestea, nu vom critica partenerii lor politici din România şi voi continua să discut cu oficialii olandezi în vederea atingerii acestui obiectiv“, a declarat Victor Negrescu.

Şi ceilalţi vorbitori, printre care s-au numărat ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ştefan Muşoiu, vicepreşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos, Simona-Maya Teodoroiu, vicepreşedintele CNIPMMR, Beniamin Lucescu, preşedintele Senatului SNSPA, Iordan Gheorghe Bărbulescu, secretarul general PES activists România şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru, preşedintele PSD Sector 1 şi secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat al Guvernului, Petre-Florin Manole şi preşedintele Mişcării Europene Federaliste din România, Ovidiu Portariuc, au insistat, la rândul lor, asupra prezentării beneficiilor aderării României la spaţiul Schengen, dar şi asupra necesităţii de a continua demersurile pentru a susţine acest proiect de ţară.

În anul 2015, eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a iniţiat campania #RomâniaCereÎnSchengen, împreună cu PES activists România, iniţiativă susţinută de peste 50.000 de români, care a generat din partea Parlamentului European o anchetă demarată de Comisia pentru Petiţii şi, ulterior, o rezoluţie importantă de sprijin privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Potirvit sursei citate, demersurile au continuat şi anul acesta cu campania #RomâniiMerităÎnSchengen, desfăşurată împreună cu PSD şi PES activists România, prin intermediul căreia, în prima parte a anului, au fost contactaţi toţi liderii europeni care pot influenţa decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, au fost realizate discuţii în diferite capitale europene, inclusiv în Olanda, iar în ultimele luni, au fost strânse mesajele de susţinere pentru acest obiectiv, transmise de români prin intermediul a zeci de mii de cărţi poştale puse la dispoziţie de organizatori, care au fost, ulterior, depuse la sediul Consiliului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.