Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că guvernul Mihai Tudose va publica săptămâna viitoare forma finală a Codului Administrativ, care va fi supus dezbaterii publice, acesta fiind unul dintre „principalele” proiecte pe care PSD le va susţine în sesiunea parlamentară din toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În săptămâna viitoare, din câte cunosc, urmează să se ia în discuţie şi probabil că va şi fi publicat Codul Administrativ în forma finală, care este unul dintre principalele proiecte cu care partidul va veni şi Guvernul României în sesiunea din toamnă”, a spus Marian Neacşu.

El a ţinut să precizeze că acest Cod Administrativ nu va fi adoptat de Guvern înainte de a fi supus dezbaterii publice. „Încă nu va fi adoptat de Guvern, pentru că el trebuie să fie supus dezbaterii publice şi abia la final Guvernul îşi va însuşi forma rezultată în urma dezbaterii publice şi îl va prezenta Parlamentului”, a conchis secretarul general al PSD.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va trimite, cel mai probabil, Parlamentului în prima săptămână din septembrie proiectul de lege privind Codului administrativ şi a precizat referitor la articolul care prevede că o persoană care a fost condamnată penal poate face din Guvern după reabilitare, că acesta va fi eliminat dacă aşa vor considera comisiile parlamentare de specialitate.

”Cred că nu a existat un Guvern de zece ani încoace care să nu şi-l propună (Codul administrativ - n.r.). El a fost în dezbatere anul trecut în octombrie 2016 pe site-ul ministerului. Începând cu 2017 s-au organizat peste 30 de întâlniri, dezbateri, discuţii cu toate grupurile interesate în domeniu. După tot ce am obţinut ca şi observaţii pe subiect, au fost introduse în proiectul de cod publicat în dezbatere şi circuit interministerial în iulie 2017, el astăzi îşi parcurge circuitul interministerial. Chiar am solicitat tuturor miniştrilor dacă mai au observaţii să le transmită ca să putem să le putem include”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Sevil Shhaideh a precizat că proiectul de lege privind Codul administrativ va fi trimis, cel mai probabil, către Parlament, la începutul sesiunii din toamnă.

”Ca şi calendar de adoptare, el ar trebui să intre ca proiect de lege în prima săptămână, atunci când vom avea Parlamentul după vacanţa parlamentară, în dezbaterea parlamentară. Noi preconizăm, probabil, prima săptămână din septembrie Guvernul să trimită proiectul de lege către Parlament către analiză, dezbatere, adoptare”, a spus ministrul Dezvoltării.

Referitor la articolul care prevede că o persoană care a fost condamnată penal să poată face din Guvern după reabilitare, Shhaideh a spus că dacă parlamentarii vor considera că trebuie eliminat vor face acest lucru, decizia aparţinând comisiilor parlamentare de specialitate.

”În acest moment proiectul are această observaţie şi cred că am şi explicat de foarte multe ori şi prin comunicat de presă de ce a intervenit această modificare. În anul 2016, fără nicio legătură cu ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public, din partea celor care au lucrat şi cu expertiză în domeniu, respectiv Consiliul Legislativ, cel care se pronunţă pe forma actelor normative, a solicitat grupului de lucru condus la acea vreme de cancelaria primului ministru de la acea vreme, pentru vigoarea normei, includerea acestei excepţii. Cred că şi domnului ministru al Justiţiei a explicat în mod foarte corect şi foarte bine fundamentat pentru ce trebuie să rămână cu această excepţie. Dacă Parlamentul va considera în dezbateri, în ceea ce înseamnă experţi constituţionali, în justiţie, în domeniul acesta că această excepţie trebuie eliminată, aceasta va fi decizia comisiilor de specialitate”, a menţionat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.