Fostul premier Adrian Năstase a afirmat vineri, într-o postare pe blogul său, că îi este greu să spună dacă declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu privitoare la denunţarea pactului Ribbentrop - Molotov sunt “rezultatul iresponsabilităţii sau al demagogiei”, având în vedere că pactul a fost denunţat în 1991, când Băsescu făcea parte din Guvern. În opinia lui Năstase, pentru „a marca un punct electoral”, generează vulnerabilitate în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„<<Marele Unificator>>, (ştiţi la cine mă refer) a declarat recent, la televizoare, că va depune alături de parlamentarii partidului său un proiect de declaraţie prin care să denunţe pactul Ribbentrop-Molotov. O tânără (bănuiesc) jurnalistă titra cu entuziasm „Băsescu începe ofensiva istorică..” şi menţiona această initiativă inăltătoare”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Acesta spune că Traian Băsescu a spus şi în 2007 că va denunţa Pactul Ribbentrop-Molotov.

“Surpriză. Băsescu a mai declarat şi în 2007  că va denunţa, <<in faţa Parlamentului>> (bănuiesc că era vorba de Piaţa Constituţiei!), pactul Ribbentrop-Molotov pentru ca gestul sau să aibă <<deplina forţă politica>>”, a mai scris acesta.

Năstase mai afirmă că îi este greu să spună dacă declaraţiile fostului preşedinte sunt “rezultatul iresponsabilităţii sau al demagogiei”

„Mi-este greu să spun dacă aceste declaraţii sunt rezultatul iresponsabilităţii sau al demagogiei specifice lui Băsescu. Pe diferite forumuri, tot felul de admiratori s-au grăbit să-i scrie atunci, cum scriu şi acum, <<mai bine mai târziu decât niciodata>>, <<felicitari, domnule Traian Băsescu. Acest lucru trebuia făcut demult>>”, explică fostul prim-ministru.

Adrian Năstase mai spune că în 24 ianuarie 1991 – când România a denunţat pactul Ribbentrop-Molotov – „Traian Băsescu era subsecretar în Ministerul Transporturilor, deci făcea parte din Guvern (în sens larg) şi deci poziţia exprimată de Guvern îl includea şi pe el. Să aibă memoria scurtă sau este vorba de demagogia lui obişnuită?”.

Potrivit acestuia, pentru „a marca un punct electoral”, Băsescu generează vulnerabilitate în România.

“Pentru a marca un punct electoral, Băsescu generează un element de vulnerabilitate pentru statul român. Într-adevăr, până când va condamna Băsescu „in faţa parlamentului” pactul Ribbentrop-Molotov, ar rezultă, per a contrario, că – în acest moment – el este încă valabil!  Incredibil. Este vorba de iresponsabilitate sau de incompetenţă? Ce credeţi?”, a continuat acesta.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Stăneşti, Republica Moldova,la semnarea Declaraţiei simbolice de Unire cu România, că încă trăim „după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului. El mai spune că „Basarabia este rana sângerândă a poporului român”, iar România poate susţine procesul de reunificare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.