Trei deputaţi USR au iniţiat un proiect de modificare a Codului Penal prin care abuzurile sexuale comise de adulţii cu autoritate asupra adolescenţilor cu vârste între 16 şi 18 ani să fie pedepsite, în condiţiile în care legea consimţământului privind actul sexual cu un minor nu prevede acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Deputaţii USR Monica Berescu, Oana Ţoiu şi Victor Ilie au anunţat, vineri, că au iniţiat în Parlament un proiect de modificare şi completare a Codului Penal pentru ”a repara o eroare gravă” din legea consimţământului privind actul sexual cu un minor. 
 
Potivit iniţiatorilor, legea adoptată în vară în Parlament scoate de sub incidenţa Codului Penal abuzurile sexuale comise de adulţii cu autoritate asupra adolescenţilor cu vârste între 16-18 ani. Reprezentanţii USR precizează că au venit cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în iunie, când Parlamentul a votat Legea consimţământului, dar că acestea au fost respinse.
 
”Cazurile prezentate în presă sunt de-a dreptul oripilante. Vorbim de abuzuri sexuale şi minore însărcinate în centre de plasament din Giurgiu, Alba, Braşov şi alte judeţe, agresorii fiind angajaţi ai instituţiilor sau alte persoane cu autoritate, inclusiv politicieni, precum primari sau alţi aleşi locali. Este de datoria noastră să protejăm tinerele şi tinerii vulnerabili. Este inadmisibil ca prin lege să le faci cadou agresorilor fete şi băieţi de 16-18 ani, pentru a le abuza sexual. Aceşti agresori sunt lăsaţi în libertate, întrucât legea actuală nu reglementează clar aceste situaţii”, a afirmat deputata USR Monica Berescu.
 
Ea susţine că speră ca PNL şi PSD să conştientizeze urgenţa completării Codului penal, iar propunerea USR să fie votată până la sfârşitul acestui an.
 
”În caz contrar, din 2024, adolescenţii de peste 16 ani nu vor mai fi protejaţi prin lege în faţa prădătorilor sexuali”, a adăugat Berescu.
 
La rândul său, deputata USR Oana Ţoiu aminteşte că, pe 28 iunie 2023, Parlamentul a modificat Codul Penal în sensul incriminării ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani. 
 
”Practic, s-a reparat atunci o aberaţie şi s-a prevăzut că un copil de 10, 11 sau 12 ani nu poate consimţi la un act sexual cu un adult. De neînţeles de ce majoritatea din Parlament a dezincriminat în iunie actul sexual cu un minor de 16-18 ani comis de adulţii cu autoritate asupra lor. PSD şi PNL au votat împotriva amendamentului nostru şi în comisie şi în plen. De atunci, adolescente au rămas însărcinate chiar cu profesorii lor din centrele de plasament, iar justiţia nu va mai avea instrumente să îi pedepsească pe făptuitori dacă nu reparăm asta”, a adăugat deputata USR Oana Ţoiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.