Deputatul USR PLUS Monica Berescu a anunţat, miercuri, la Iaşi, depunerea unui proiect în Parlament pentru modificarea Codului Penal, astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca infracţiunea de viol asupra minorilor să poată fi încadrată la act sexual cu minori, caz în care pedepsele sunt mult mai mici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Berescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că lucrează de peste şase luni la acest proiect împreună cu alţi parlamentari USR PLUS, după ce a constatat că există lacune legislative în cazul protecţiei minorilor privind infracţiunile sexuale.

"La finele anului trecut, Inspecţia Judiciară a demarat o analiză pentru perioada 2014-2020 în care a analizat peste 18.000 de cazuri de infracţiuni sexuale. Doar 20 la sută din aceste infracţiuni s-au soldat cu condamnare. Din acest raport, dar şi dintr-un alt raport al CSM, reiese că avem o gravă problemă asupra felului în care este privită noţiunea de consimţământ în practica judiciară. În 2016 România a avut două condamnări la CEDO pe astfel de cazuri, adică pe infracţiuni sexuale. În 2016, o fetiţă de 11 ani a fost violată de un bărbat de 52 de ani, dar infracţiunea a fost încadrată la act sexual cu minori şi nu la viol, pentru că fetiţa continua să se joace cu fetele inculpatului. Mai avem un caz, al unei minore de 14 ani, care la un priveghi a fost violată de un bărbat, şi din nou avem încadrare la act sexual cu minori”, a explicat  deputatul USR PLUS.

Ea a afirmat că a decis să iniţieze acest proiect pentru a modifica încadrarea acestor infracţiuni, astfel încât ”sub 14 ani să nu mai existe posibilitatea să încadrăm infracţiunea de viol la act sexual cu minori”.

"Practic, sub 14 ani nu mai există un consimţământ valabil exprimat. Dacă legea va trece, nu va mai exista posibilitatea ca un viol să fie încadrat la act sexual cu minori. Există o excepţie, şi anume atunci când diferenţa de vârstă este foarte mică. În acest caz nu va exista infracţiunea de viol”, a explicat Monica Berescu.

La rândul său, deputatul USR PLUS Andrei Lupu a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că dacă această lege va fi adoptată, nicio tânără sub 14 ani nu va mai putea fi victima colaterală a unei înţelegeri.

"Poate că părinţii se înţeleg pe nişte bani sau pe alte avantaje materiale sau poate că sunt intimidaţi. Automat, acea tânără este protejată de stat prin pedepsirea cu închisoarea a celui care a săvârşit infracţiunea. Ne dorim ca o astfel de modificare să îi facă de două ori să se gândească pe cei care sunt dispuşi să ia în calcul astfel de fapte”, a precizat deputatul Andrei Lupu.

La rândul său, deputatul Oana Ţoiu a precizat că proiectul legislativ nu este o inovaţie, ci există deja în multe ţări, Franţa fiind unul din exemple.

"Au fost consultări de-a lungul timpului şi cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, pentru că orice modificare trebuie să fie parte dintr-un pachet mai larg. Atât famiiile victimelor, ONG-urile, cât şi comunităţile preocupate de acest subiect au tras de-a lungul timpului semnale de alarmă şi au trimis propuneri concrete către Parlament şi Guvern. Ce facem noi este să răspundem acestei nevoi din societate. Vrem mai degrabă să prevenim decât să pedepsim, iar această clarificare că nu poate fi prezumat consimţământul cât timp unul dintre parteneri este adult şi celălalt are sub 14 ani vine şi să ridice o stigmă socială care există asupra victimelor”, a declarat Oana Ţoiu.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, europarlamentarul USR PLUS Dragoş Tudorache a afirmat că dezbaterea despre agresiunile sexuale asupra minorilor este una vie şi serioasă inclusiv la nivel european, el apreciind că traseul legislativ din Parlamentul României nu va fi deloc simplu.

"Va fi un drum mai lung al legii în Parlament, nu va fi simplu, dar sper să găsim sprijinul politic necesar pentru ca iniţiativa să devină lege, iar din acel punct încolo va trebuie să acompaniem această nouă încadrare juridică şi cu o muncă serioasă la nivel de educaţie. Nu doar în şcoli, ci şi la nivelul actorilor instituţionali care intervin în astfel de situaţii, adică instanţe, procurori, judecători. Sper ca impedimentele politice, dată fiind criza prin care trecem acum, să nu afecteze şi un asemenea proiect. Este mult prea important şi relevant şi ar trebuisătreacă dincolo de această criză”, a spus europarlamentarul Dragoş Tudorache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.