Senatul a respins luni, cu 68 ”împotrivă”, 41 ”pentru” şi 9 abţineri, moţiunea simplă depusă de PNL şi USR pe educaţie, prin care cele două partide de opoziţie criticau starea învăţământului din România şi cerea demisia ministrului Liviu Pop.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Motivele pentru care cerem demisia ministrului Liviu Pop sunt foarte multe. Căteva dintre ele sunt: situaţia ridicolă cu manualele de clasa a 5-a unde nu avem manual de matematică, română dar avem manual de educaţie fizică de peste 100 de pagini, avem problemele vechi din minister care ţin de autorizaţiile de funcţionare, avem o ruptură totală între ministerul Educaţiei şi ceea ce cere mediul de afaceri. Piaţa cere ceva, şcoala dă altceva. Sunt foarte multe probleme. Avem cea mai mare rată de abandon şcolar din Europa, unul din 5 copii nu termină şcoala (...) Avem o gurvernare total haotica şi în învăşămânn. Eu sper ca colegii din Senat ai PSD să ţină cont de conştiinţa lor şi de interesul cetăţenilor şi să voteze demiterea ministrului Liviu Pop”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu.

În textul moţiunii simple, liberalii reproşează Ministerului Educaţiei lipsa de măsuri pentru prevenirea abandonului şcolar, în condiţiile în care acesta are o rată record în România, spunând că ţara va fi aruncată într-o criză a educaţiei, apoi în alta a forţei de muncă şi mai târziu în una economică şi socială.

”România se va trezi cu generaţii care ajung la vârsta maturităţii fără o diplomă cu acoperire în competenţe şi fără calificări reale, adaptate la piaţa muncii. Dacă astăzi pleacă nouă români pe oră, mâine s-ar putea să crească viteza exodului de două ori. Aşadar, rata părăsirii timpurii a şcolii este de 19%, România s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să o reducă la 11,3%. În acest moment, acest obiectiv este imposibil de atins în mai puţin de 3 ani!”, se arată în documentul care urmează să fie dezbătut în Senat.

PNL arată că anul şcolar va începe  dezastruos din cauze multiple, precum: lipsa manualelor, şcoli fără autorizaţii de funcţionare, sistem educaţional politizat la maximum, fără bani pentru salariile profesorilor, şcoala decuplată complet de piaţa muncii, fără profesori calificaţi în timpul verii, fără investiţii pentru modernizarea procesului didactic în universităţi, lipsa legislaţiei şi a procedurilor pentru înfiinţarea de noi şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat şi atacul la autonomia şi resursele universităţilor.

Iniţiatorii demersului enumeră şi principiile de care, în opinia lor, ar trebui să se ţină cont pentru ca România să conteze în actualul context internaţional unde se cauta performanţă si competitivitate: finanţarea corectă a învăţământului şi cercetării; acordarea de şanse egale pentru fiecare tânăr la învăţătură de calitate; profesori motivaţi, laboratoare bine dotate, programe şcolare actualizate în permanenţă; legislaţie coerentă şi predictibilă; consiliere şcolară şi orientare profesională eficiente; popularizarea învăţământului profesional, atât în rândul beneficiarilor direcţi cât şi al potenţialilor investitori; plata corectă a forţei de muncă pentru a nu o pierde.

”Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL şi ai USR cerem Guvernului Tudose: 1.   Rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare; 2. Asigurarea tuturor resurselor financiare şi legale pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a tuturor şcolilor; 3.  Finanţarea corectă a educaţiei româneşti; 4.  Descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti; 5. Promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional; 6. Elaborarea unei legislaţii  şi a unor proceduri coerente pentru înfiinţarea de noi şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat; 7. Demisia Ministrului Educaţiei”, se arată în finalul moţiunii simple a PNL şi USR împotriva ministrului Liviu Pop.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.