Moţiunea simplă depusă de deputaţi USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi dezbătută luni după-amiază, în timp ce votul ar urma să fie dat miercuri. Principala acuzaţie adusă lui Popescu este aceea că gestionarea crizei facturilor la energie este un "dezastru".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moţiunea intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României" va fi dezbătută, luni, de la ora 16.00, votul final fiind programat miercuri.

Moţiunea a fost iniţiată de 51 de deputaţi USR.

Semnatarii îl acuză pe Virgil Popescu de faptul că "a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică".

În document se mai arată că gestionarea crizei facturilor la energie este "un dezastru", că 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă, importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional.

Totodată, semnatarii moţiunii adaugă că Legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată şi că  România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 - 2021.

"Noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei. Sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde", sunt alte acuzaţii aduse ministrului Energiei.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunţat, marţi, depunerea acestei moţiuni.

"Confirm încă odată faptul că USR va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, la începutul acestei sesiuni parlamentare”, a spus preşedintele USR.

El a arătat că a solicitat în mai multe rânduri adoptarea de măsuri care să reducă facturile foarte mari la energie şi reprezentanţii USR au venit şi cu propuneri în acest sens.

"Am tras şi noi concluzii alături de mulţi cetăţeni ai României care plătesc în continuare facturi mari, faptul că felul cum a fost gestionat acest subiect este unul catastrofal, şi asta are impact asupra buzunarelor cetăţenilor. Din păcate, liderii coaliţiei PSD şi PNL au continuat cu acelaşi lidership în Guvern pe domeniul energiei", a spus Cioloş.

El a acuzat actuala coaliţie că nu a venit cu soluţii.

"Au preferat să păstreze aceeaşi persoană în fruntea ministerului, cu toate că deja e foarte clar că i-a cam atins limitele de competenţă pe acest domeniu, aşa încât vom crea această oportunitate, să avem în Parlament o discuţie pe acest subiect şi pentru ca parlamentarii să poată să spună, prin votul lor dacă într-adevăr administrarea Ministerului Energiei de acest ministru este una bună sau nu, pentru că, cred că pentru cetăţeni lucrurile sunt foarte clare”, a spus Dacian Cioloş.

Vineri, liderul PSD, Marcel Ciolacu, declara că le va cere colegilor din PSD să voteze împotriva moţiunii simple pe care USR a depus-o în Parlament împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

"La moţiunea simplă vom stabili poziţia PSD. Facem parte din coaliţie şi categoric vom vota împotrivă. Aşa voi propune colegilor mei", afirma Ciolacu.

Duminică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că românii au avut facturi mari la energie în lunile noiembrie şi decembrie, din cauza furnizorilor care fie nu şi-au actualizat aplicaţiile informatice, fie s-au grăbit să dea drumul la facturi. El a menţionat că de săptămâna viitoare va avea discuţii cu aceşti furnizori pentru a afla în ce stadiu este refacerea facturilor emise greşit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.