Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, pe care-l acuză că este ”mai nociv decât efectele pandemiei”. În moţiunea intitulată ”«Virusul Cîţu» a infectat economia naţională”, PSD afirmă că Florin Cîţu s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, «Virusul Cîţu» a distrus aproape complet economia naţională! După aproape două luni de stare urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie”, scriu social-democraţii în textul moţiunii.

Aceştia susţin că 70% din populaţie consideră că România ar fi putut evita efectele negative din economie, produse de pandemia de coronavirus, dacă Ministerul Finanţelor ar fi luat din timp măsuri eficiente pentru sprijinirea agenţilor economici.

”Mai simplu spus, 70% dintre români consideră că ministrul Cîţu este un dezastru pentru economie! Ce blestem pe această ţară ca, în cele mai grele momente, economia ei să fie condusă de cel mai dezastruos ministru al Finanţelor din istoria României! În cele 6 luni de guvernare şi în cele peste 50 de zile de la instituirea stării de urgenţă nu s-a luat nicio măsură pentru evitarea dezastrului”, mai afirmă PSD.

Social-democraţii susţin că două treimi dintre români nu au economii şi ”vor muri în casă, dar nu de coronavirus, ci de sărăcie”.

”Deşi a preluat o economie în creştere, cu un deficit bugetar mic şi cu un nivel redus al datoriei publice ca pondere în PIB, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a adus ţara la sapă de lemn cu mult înainte de venirea pandemiei”, mai arată PSD în textul moţiunii.

”Ministrul Cîţu şi-a bătut joc de tot efortul din Guvernarea PSD de a reduce ponderea datoriei ca procent din PIB. Faţă de 2016, când datoria era 37,2% din PIB, anul trecut, în octombrie, ajunsesem la 34,6% din PIB. Aveam a 6-a cea mai mică datorie ca pondere în PIB din Uniunea Europeană! În plus, PSD lăsase o rezervă financiară în Trezorerie de 5,2 miliarde euro. Asta e moştenirea pe care a lăsat-o PSD! Ministrul Cîţu nu doar că a anulat tot acest efort, dar a ne-a dus cu datoria publică într-o stare cu mult mai rea decât a fost vreodată. Agenţiile de rating ne spun că nivelul datoriei României va ajunge în acest an la 43% din PIB”, mai afirmă social-democraţii.

Aceştia vorbesc şi de ”eşecul lansării IMM Invest, darşi de împrumurutile pe care le-afăcut Ministerul Finanţelor.

”Amanetarea finanţelor ţării trebuie să înceteze! România trebuie salvată de virusul Vasile Cîţu! Ministrul Cîţu trebuie să plece”, mai scris PSD.

Moţiunea este susţinută de 70 de parlamentari şi va fi votată miercuri. 

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a afirmat, duminică, înainte de dezbaterea moţiunii simple a PSD împotriva sa, că ”PSD-iştii lui Dragnea în frunte cu Ciolacu” îi dau ocazia să le arate ”cât sunt de pafarişti” şi că se gândeşte să propună încă două programe: “Alfred MINIMISS” şi “La şcoală cu Ciolacu”.

În 9 decembrie 2019, Senatul a adoptat o moţiune împotriva ministrului Finanţelor, tot la propunerea PSD.

Premierul Ludovic Orban afirma atunci că este "foarte mulţumit" de colaborarea cu Florin Cîţu şi că nu are de gând, "sub nicio formă" să ia vreo decizie de demitere a acestuia.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.