Deputatul USR Monica Berescu cere PNL şi PSD să susţină proiectul USR prin care violatorii de copii să nu mai poată scăpa de închisoare, motivând că procedurile parlamentare pentru adoptarea legii sunt mai înaintate decât în cazul proiectului similar iniţiat de mai multe senatoare PNL şi PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Berescu scrie, marţi, pe Facebook că legea pe care a iniţiat-o alături de alţi parlamentari USR a trecut de Senat, dar s-a blocat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

"Tot v-am povestit despre proiectul legii antiviol pe care l-am depus încă de anul trecut şi care din februarie zace la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor pentru că e blocat de coaliţia de guvernare. Cumva, am înţeles şi motivul. Ieri a fost dat publicităţii un proiect similar de lege, semnat de Iulia Scântei şi Alina Ghorghiu, un proiect care introduce vârsta consimţământului la 15 ani. Mă bucur că PNL şi PSD au înţeles importanţa unui astfel de proiect, pentru că România este singura ţară din UE care nu a reglementat o vârstă clară a consimţământului, ceea ce permite violatorilor să afirme că actul sexual a fost cu acordul minorului şi în acest mod să scape de execuţia pedepsei cu închisoare. Pe de altă parte, proiectul tocmai depus este acum la Senat, pe când cel pe care l-am depus noi anul trecut este deja la Camera Deputaţilor şi îi mai trebuie doar un raport pentru a ajunge la vot în plen", afirmă deputatul USR, Monica Berescu.

Totodată, Berescu precizează că din moment ce există un consens în coaliţia de guvernare pe oportunitatea acestui proiect nu poate decât să îi încurajeze "să deblocheze proiectul nostru de la Comisia Juridică şi să putem vota împreună legea antiviol".

"Nu mai trebuie să aşteptăm ca alţi copii să sufere pentru că în acest moment, în România, trei din patru cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti că fapte consimţite, iar din 2014 şi până în prima parte din 2020, au fost 18.549 de cazuri raportate de agresiuni sexuale asupra minorilor şi 10.622 de cazuri au fost încadrate că act sexual cu un minor. Avem timp ca în această sesiune să integrăm şi ceea ce propun colegele senatoare şi apoi să votăm modificarea finală a Codului Penal, ca mai apoi legea să ajungă la promulgare. Altfel, dacă ne împiedicăm în orgolii, copiii sunt cei care suferă, rămân în continuare neprotejaţi iar agresorii lor scapă de închisoare", adaugă deputatul USR, Monica Berescu.

Patru senatoare PNL printre care Iulia Scântei şi Alina Gorghiu şi o senatoare PSD au depus un proiect de lege, la Senat care are ca scop ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual si de a incrimina distinct infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infractiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante si pedepse proporţionale.

De asemenea, prin iniţiativa legislativă, autorii au inclus un nou criteriu al vulnerabilităţii minorului victima - situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale, având în vedere numeroasele cazuri de abuzuri şi exploatare sexuală împotriva copiilor defavorizaţi, din familii foarte sărace, care practică cerşetoria sau prostituţia sub ameninţarea agresorilor, care nu au un domiciliu ori o reşedinţă stabilă sau care se află în diverse centre sau adăposturi.

Propunerea de lege a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.