Senatorii din Comisia juridică au avut marţi o dezbatere preliminară asupra ordonanţei de urgenţă 13 şi au decis, prin voturile majorităţii PSD, ALDE, UDMR, invitarea la discuţii a ministrului Justiţiei, a preşedintelui CSM şi a directorului ANP pentru 21 februarie, deşi reprezentanţii PNL şi USR au solicitat respingerea de urgenţă a actului normativ, argumentând că nu mai e nevoie de dezbateri din moment ce a fost abrogat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii PNL şi USR au cerut, încă din debutul şedinţei Comisiei juridice a Senatului, respingerea de urgenţă a OUG 13. ”Ar fi o discuţie desuetă pe marginea unei ordonanţe care nu mai produce efecte”, a declarat senatorul USR George Dircă. ”Este imperios necesar să dăm o soluţie azi”, a cerut şi senatoarea PNL Alina Gorghiu, care a invocat avizul comisiei de constituţionalitate prin care s-a propus schimbarea titlului actului normativ din ”proiect de lege pentru aprobarea OUG 13/2017” în ”proiect de lege pentru respingerea OUG 13/2017”.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a propus o discuţie mai amplă asupra OUG 13 prin invitarea la dezbateri, pe 21 februarie, a ministrului Justiţiei, a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi a directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Şerban Nicolae şi-a argumentat propunerea prin faptul că trebuie aflat punctul de vedere al CSM, mai ales ”după decizia unor instanţe care au constatat că a fost dezincriminat abuzul în serviciu deoarece Codurile penale nu au fost puse în acord cu decizia 405/2016 a Curţii Constituţionale (CCR)”.

Argumentul lui Şerban Nicolae a fost combătut de Alina Gorghiu care a explicat că prin decizia CCR invocată de senatorul social-democrat nu a fost dezincriminat abuzul în serviciu. ”Nu vorbim de o dezincriminare a abuzului în serviciu. Decizia 405/2016 a CCR a fost o decizie de interpretare. Curtea Constituţională precizează că sintagma «neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu» trebuie înţeleasă prin încălcarea legislaţiei primare – legi sau ordonanţe de urgenţă. Decizia Curţii de Apel Alba s-a referit la încălcarea unei hotărâri de Guvern”, a explicat Gorghiu.

Supusă la vot, propunerea PNL şi USR de respingere a OUG 13 fără alte dezbateri a fost respinsă, în favoarea ei pronunţându-se doar senatorii celor două formaţiuni. 

OUG 14, care abrogă ordonanţa 13 de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, în unanimitate de Senat.

Înainte de vot, senatorii PNL şi cei ai USR au solicitat, luni, în plen, dezbaterea la pachet a ordonanţelor de urgenţă 13 şi 14, însă după mai multe discuţii şi o pauză de consultări solicitarea opoziţiei a fost respinsă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.