Wess Mitchell, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, a punctat luni, în discursul susţinut la Facultatea de Drept din Bucureşti, că atât China, cât şi Rusia vor să înfrângă Occidentul, iar mesajul Statelor Unite este că Vestul trebuie să recunoască ameninţarea şi să o ia în serios, punând accent pe apărare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mitchell a vorbit în discursul său de luni despre influenţa şi intenţiile Rusiei şi Chinei privind zona Marii Negre.

„Rusia lui Vladimir Putin nu a încetat să vadă această regiune ca parte a sferei ei naturale de influenţă - invaziile ei în Georgia şi Ucraina, acapararea Crimeei, destabilizarea sistematică a Moldovei, intervenţia în Siria”, a subliniat Mitchell, care a adăugat că prin toate aceste lucruri Moscova încearcă să îşi exercite influenţa în această regiune. 

El a continuat: „Însă Rusia nu mai este singură. Este şi China. Influenţa chineză se extinde rapid în regiunea Mării Negre. Şi China şi Rusia vor, fiecare în felul ei, să înfrângă Vestul. Rusia vrea să îl fractureze, iar China vrea să îi ia locul. Şi nicăieri nu sunt atât de determinaţi să facă asta ca în regiunea Mării Negre. Obiectivul lor este însăşi construcţia politică, economică şi socială care alcătuieşte România”.

„Mesajul principal al SUA este că Vestul trebuie să recunoască ameninţarea tot mai mare pe care o presupun aceşti rivali şi să o ia în serios. Iar asta înseamnă să ia apărarea în serios. Statele Unite şi-au făcut partea”, a mai declarat Mitchell.

El a precizat că şi România şi-a îndeplinit îndatoririle privind responsabilităţile de securitate şi că este „un exemplu pentru restul NATO”.

Mitchell a vorbit şi despre o strategie economică ce ar ajuta în această competiţie. „Trebuie să susţinem împreună proiectele regionale care consolidează securitatea energetică europeană şi se opun celor care o subminează. Noi promovăm diversificarea tipurilor de combustibili”.

România este, a mai menţionat el, o „componentă crucială privind securitatea energetică a întregii Europe”. 

„Astăzi, companiile americane au un rol important în explorarea şi dezvoltarea de noi descoperiri. Sunt sigur că Marea Neagră poate face România un exportator de gaze naturale. Aceste resurse vor face mai puternică economia României şi vor face ca securitatea energetică în toate regiunea să avanseze”, a mai afirmat el şi a felicitat România pentru că va susţine summit-ului Three Seas, toamna aceasta. 

Despre cele două forţe, Rusia şi China, el a spus că împărtăşesc negarea fundamentală a individului, dorinţa de a reprima şi pedepsi orice provoacă statul şi adoptă corupţia pentru a-i îmbogăţi pe cei care conduc. „Toate acestea sunt în antiteză cu politica Occidentului, care, deasupra tuturor, este construită pe ideea ca fiecare individ trebuie protejat”.

Wess Mitchell se va întâlni marţi cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.