Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, la finalul reuniunii miniştrilor de externe din NATO, că intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război, şi că în următoarea perioadă, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre. ”Susţinem Ucraina, susţinem şi protejăm spaţiul euro-atlantic şi angajăm liderii noştri la nivel global pentru a putea să aşezăm o ordine mondială bazată pe reguli şi nu pe legea junglei'', a mai declarat Mircea Geoană, după reuniune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La şase săptămâni de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război.În următoarea perioadă, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa, în intervalul imediat de timp, o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre”, a spus el.

Mircea Geoană a afirmat că ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a fost prezent la reuniunea NATO şi a avut şi o întâlnire bilaterală cu oficialul ucrainean.

”A vorbit ca întotdeauna convingător, pragmatic şi pasional în faţa miniştrilor de externe din NATO. În acest moment de inflexiune vom continua să ajutăm Ucraina cu sprijin militar adecvat acestei noi etape de derulare a acestui război, dar şi din punct de vedere umanitar şi financiar”, a spus Mircea Geoană. 

''Vorbind de Asia-Pacific, nu ne este indiferent ceea ce China face în continuare şi cred că mesajul pe care l-am trimis astăzi de la Bruxelles este foarte clar: sperăm ca Republica Populară Chineză să înţeleagă că a ajuta într-un fel sau altul războiul lui Putin împotriva Ucrainei reprezintă un pas greşit şi o mobilizare suplimentară a comunităţii internaţionale'', a arătat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a menţionat că miniştri de externe din ţările aliate au avut o discuţie importantă şi cu privire la viitorul concept strategic al NATO, ultima discuţie la nivel politic înainte ca secretarul general Jens Stoltenberg să propună prima versiune a acestui concept, ce va fi negociată între aliaţi şi va fi adoptată de liderii statelor membre NATO la Summitul de la Madrid.

Geoană a comentat şi decizia de suspendare a Federaţiei Ruse din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, spunând că este evident faptul că şi la nivelul comunităţii internaţionale ''aceste crime oribile, această invazie neprovocată conduc la izolare şi la condamnare a Federaţiei Ruse de către comunitatea internaţională''.

”O reuniune importantă derulată pe parcursul a două zile, o unitate ireproşabilă la nivelul Alianţei, suntem mulţumiţi de unitatea şi determinarea noastră de a nu ceda acestui război declanşat de Rusia. Susţinem Ucraina, susţinem şi protejăm spaţiul euro-atlantic şi angajăm liderii noştri la nivel global pentru a putea să aşezăm o ordine mondială bazată pe reguli şi nu pe legea junglei'', a mai declarat Mircea Geoană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.