Prin sprijinirea în mod direct şi militar a acestui război brutal şi ilegal al ruşilor împotriva ucrainenilor, China ar depăşi o limită care va avea consecinţe, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, invitat la RTL. El a comentat şi afirmaţiile ambasadorului Chinei la Paris, Lu Shaye, care a pus la îndoială suveranitatea republicilor ex-sovietice, precizând că aceste declaraţii sunt contrare bunului simţ şi logicii ordinii internaţionale şi că toate ţările care sunt succesoarele fostei Uniuni Sovietice sunt ţări independente recunoscute de ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin sprijinirea în mod direct şi militar a acestui război brutal şi ilegal al ruşilor împotriva ucrainenilor, China ar depăşi o limită care va avea consecinţe. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, eu însumi, preşedintele american, preşedintele francez şi alţi lideri le spun chinezilor că, desigur, au o relaţie strânsă cu ruşii. Dar prin sprijinirea în mod direct şi militar a acestui război brutal şi ilegal al ruşilor împotriva ucrainenilor, ar fi o limită de depăşit care va avea consecinţe”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

”Aşadar, sperăm că chinezii au înţeles mesajul preşedintelui Republicii, al preşedintelui Biden sau al liderilor NATO, pentru că aceasta ar fi o greşeală strategică foarte importantă. Una este să-ţi ajuţi partenerul, nici noi nu suntem fericiţi acolo, dar cu totul altceva este să susţii în mod direct, din punct de vedere militar, un război ilegal”, a completat Geoană.

El s-a referit şi la declaraţia ambasadorului Chinei la Paris, Lu Shaye, care a pus la îndoială suveranitatea republicilor ex-sovietice.

”Este într-adevăr foarte îngrijorător. Am văzut, de asemenea, modul în care preşedintele Xi Jinping a vorbit într-o manieră foarte clară. Sunt declaraţii care sunt contrare bunului simţ şi logicii ordinii internaţionale. Toate ţările care sunt succesoarele fostei Uniuni Sovietice sunt ţări independente recunoscute de ONU. Toate acestea au drepturi şi sper că acestea au fost doar cuvintele unui ambasador chinez aici, la Paris, şi nu poziţia oficială a Beijingului”, a arătat Geoană.

Oficialul NATO a mai spus, despre Taiwan, că este important să ne amintim că NATO este o organizaţie regională şi, prin definiţie, scopul său principal este de a apăra ţările aliate din zona euro-atlantică.

”Nu există un angajament direct al NATO faţă de Taiwan.Cu toate acestea, toate ţările NATO, SUA, Franţa şi altele, susţin politica <>. Prin urmare, solicităm Beijingului să nu facă declaraţii false sau provocatoare. Este esenţial ca China să înceteze să provoace şi să exercite presiuni asupra Taiwanului, o ţară importantă din punct de vedere economic, strategic şi politic”, a menţionat Mircea Geoană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.