Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că, personal, nu susţine amendamentul PNL privind reducerea CAS cu 5%, precizând însă că decizia se va lua în prima şedinţă a coaliţiei. "Nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii", argumentează el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre amendamentul susţinut de PNL privind reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu 5%, Budăi a declarat: "Am discutat astăzi în Guvern, în prima şedinţă de coaliţie se va lua această decizie pentru că până acum în coaliţie nu s-a discutat".

"Eu vă spun adevărul, n-am depus eu acel amendament, eu vă spun că în coaliţie - şi sunt mandatat de către conducătorii coaliţiei să spun că nu s-a discutat acest lucru, în Guvern nu s-a discutat decât astăzi, la nivel de informaţie, că am primit informaţia, iar decizia va fi, a fost deja transferată către coaliţie", a afirmat Budăi, miercuri, după şedinţa de Guvern.

Întrebat care este opinia sa, în calitate de ministru, Budăi a spus: "Nu susţin".

"Şi nu susţin exact din ceea ce am spus mai devreme, că acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I şi nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii, cu o altă reducere. Dar, repet, este o decizie politică, eu v-am spus părerea mea personală", a completat el.

Întrebat cum va "vitregi" acea reducere Pilonul I de pensii, Budăi a arătat că un calcul rapid a arătat că "va duce la peste 2% din PIB deficitul la fondul de pensii, deci undeva la 4,7 miliarde de lei".

El a precizat că nici transferul de contribuţii între Pilonul I şi Pilonul II de pensii nu se aplică în acest an şi nici decizia privind reducerea contribuţiei la CAS nu este luată.

Budăi a menţionat că a fost sunat de lideri sindicali care i-au spus că nu susţin reducerea CAS.

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, la Senat, despre anunţul privind reducerea CAS, că doreşte un consens în coaliţie pe această propunere şi a precizat că multe din măsurile anunţate de colegii lui din Guvern au fost retrase, precum scăderea accizei la carburanţi. ”Uşor, uşor, vin la ceea ce am spus eu, că nu se poate”, a mai afirmat liderul PNL

Despre impactul bugetar al reducerii CAS, liderul PNL a afirmat că este mai mic decât impactul bugetat pe care îl avem prin compensarea facturilor doar pentru sectorul energiei şi a precizat că banii pot fi luaţi tot de acolo de unde iau pentru compensarea facturilor în energie. 

”Aici vorbim de un beneficiu pentru toţi românii, bani care vor fi pe de o parte investiţi în economie şi ne rămân banii din profiturile companiilor, asta înseamnă vreo 20 de miliarde care rămân la buget”, a mai arătat Cîţu. 

Liderul PNL a menţionat că el merge pe varianta de a discuta în coaliţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.