Ministrul Finanţelor a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că în opinia sa este necesară o reanalizare a schemei privind ajutorul pentru energie şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, cu principiul că economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cred că este necesară o reanalizare a schemei şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, dar, cu păstrarea următorului scop, economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte. Adică trebuie să înţelegem că acum avem un preţ la energie scăzut. Avem o inflaţie azi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflaţiei o reprezintă intervenţia Guvernului, criticată de-a lungul timpului de piaţă, asupra preţurilor la energie. Iată un efect care se va propaga şi către populaţie”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a menţionat că ”este necesară o analiză pe noul context de preţ şi o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin la noul context”.

Ministrul a ţinut să precizeze că nu vorbim de reducerea sprijinului. ”Adaptarea unei scheme poate să însemne şi preţuri mai mici”, a spus el.

Despre faptul că Ministerul Energiei nu ar mai avea bani pentru plata furnizorilor, Adrian Câciu a spus: ”A fost clarificată în şedinţa de guvern. Are bani. banii aceştia există. Este un instrument în plus pentru a achita cu celeritate facturile restante. Pentru cei care se întreabă, aceste facturi apar în deficitul ESSA de anul trecut, dar în deficitul cash de anul acesta pentru că aparţin deconturilor de anul trecut”. 

”Pe de altă parte, prin acest instrument, pentru a nu mai sta în întârziere pe fondul de tranziţie, pentru că s-a constatat că fondul de tranziţie în ultimele două, trei luni nu a fost alimentat corespunzător s-a intervenit cu încă un instrument flexibil, astfel încât Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, din creditele bugetare avute la dispoziţie pe alte titluri de cheltuieli să poată plăti aceste facturi. Bani sunt. Se văd în execuţia bugetară”, a explicat ministrul Câciu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.