Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu va participa luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Luxemburg, discuţiile vizând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Georgia şi din regiunea Marilor Lacuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului de Externe, agenda reuniunii include discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Georgia şi din regiunea Marilor Lacuri. De asemenea, miniştrii de externe europeni vor avea şi un schimb de opinii informal cu omologii din Balcanii de Vest, în cadrul unui dejun de lucru. 

”Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe evoluţiile recente din teren şi sprijinul pe care UE trebuie să îl ofere Ucrainei, în special în domeniul militar. De asemenea, vor fi discutate noi măsuri restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului, stadiul angajamentelor de securitate UE-Ucraina şi evaluarea Summit-ului pentru Pacea în Ucraina (Elveţia, 15-16 iunie 2024). Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, vor continua discuţiile privind perspectiva relansării procesului politic pentru o pace durabilă şi cuprinzătoare în regiune şi modalităţile prin care UE poate contribui la aceasta”, precizează MAE. 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În cadrul unui dejun informal cu partenerii din Balcanii de Vest, va avea loc un schimb de opinii privind impactul contextului geopolitic şi de securitate actual asupra regiunii, cu accent pe creşterea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride, evitarea eludării sancţiunilor UE la adresa Rusiei, precum şi importanţa cooperării şi a relaţiilor de bună vecinătate în regiune.

”Evoluţiile din Georgia vor fi abordate în contextul adoptării de către legislativul georgian a legii „agenţilor străini", cu accent pe abordarea UE în perspectiva discuţiilor pe acest subiect cu ocazia Consiliului European din 27-28 iunie. În ceea ce priveşte regiunea Marilor Lacuri, miniştrii vor discuta contextul regional şi modalităţile prin care UE ar putea asuma un rol sporit pentru consolidarea stabilităţii şi depăşirea actualelor situaţii de criză din regiune”, mai spune ministerul în comunicat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.