Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a primit, sâmbătă la sediul Ministerului Afacerilor Externe, delegaţia bipartizană a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de preşedintele acesteia, Mike Rogers. Ministrul Aurescu a subliniat importanţa pe care o are accederea României în programul Visa Waiver pentru cetăţenii români şi a solicitat sprijinul Congresului SUA pentru acest obiectiv comun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul român al afacerilor externe l-a felicitat pe preşedintele Comisiei pentru numirea recentă în această poziţie şi a apreciat faptul că vizita în România are loc la scurt timp de la preluarea mandatului, arată comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, a salutat revenirea în România a reprezentantului John Garamendi, care a participat, la 1 iulie 2022, la “Black Sea Security Summit”, organizat la Constanţa de Comisia Helsinki a Congresului SUA, reuniune co-prezidată de ministrul Aurescu.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Bogdan Aurescu a transmis mulţumiri pentru sprijinul bipartizan pe care Congresul SUA, în particular Comisia pentru Servicii Armate, îl acordă securităţii pe Flancul Estic al NATO, în special pentru securitatea României.

Ministrul român de externe a transmis, de asemenea, aprecierea pentru creşterea consistentă a prezenţei militare americane în România după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, creştere permisă şi favorizată de sprijinul primit din partea parlamentarilor americani, adaugă sursa citată.

A salutat includerea în Legea de autorizare pentru apărarea naţională a SUA (elaborată de Comisia pentru Servicii Armate) a unei referiri la importanţa critică a regiunii Mării Negre pentru securitatea SUA. În context, ministrul afacerilor externe român a subliniat faptul că România este un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre şi a reiterat interesul României pentru o Strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, punctând faptul că a transmis Secretarului de Stat Blinken, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti din noiembrie, un document consistent cu contribuţia României la procesul de reflecţie iniţiat de partea americană pe acest subiect.

A avut loc un schimb de vederi cu privire la situaţia regională de securitate în zona Mării Negre, ameninţările pentru securitatea euroatlantică generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile luate în comun, în cadrul comunităţii transatlantice, pentru creşterea rezilienţei acestei zone.

Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a sprijinului multidimensional acordat de România Ucrainei, în special pe linie umanitară şi de sprijinire a refugiaţilor, facilitarea tranzitului pentru produsele agricole din Ucraina (peste 12,9 milioane de tone) şi operarea cu succes a hub-ului umanitar la Suceava.

De asemenea, s-a referit la importanţa sprijinului, în special în domeniul energiei şi economiei, pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu dificultăţi şi riscuri sporite, urmare conflictului din Ucraina.

Delegaţia de parlamentari SUA a mulţumit în mod deosebit pentru implicarea conducerii României şi pentru solidaritatea românilor în susţinerea Ucrainei şi a R. Moldova. Totdată, a subliniat continuarea cooperării strânse, atât în plan bilateral, cât şi în NATO pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Europa şi la nivel regional. Membrii Congresului SUA şi ministrul Aurescu au subliniat necesitatea continuării implementării depline a deciziilor Summitului de la Madrid, în contextul ameninţării reprezentate de acţiunile F. Ruse, conform sursei menţionate.

Delegaţia Congresului SUA a mulţumit României pentru rolul de aliat responsabil şi puternic al SUA, probat prin cooperarea strânsă din ultimele decenii, şi a reconfirmat  susţinerea fermă pentru continuarea şi aprofundarea cooperării cu România în vederea creşterii securităţii ambelor state.

Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor are competenţe în materia politicii generale de apărare, a operaţiunilor în curs de desfăşurare, a organizării Departamentului Apărării. Comisia are ca atribuţie şi elaborarea Legii de autorizare pentru apărarea naţională, prin care se stabilesc plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferitele subcapitole ale bugetului apărării SUA, inclusiv pentru cel vizând European Deterrence Initiative, prin care au fost finanţate în ultimii ani proiecte de dezvoltare a infrastructurii la baze militare din România, mai indică sursa amintită.

Din delegaţia care vizitează România mai fac parte, pe lângă preşedintele Mike Rogers, reprezentanţii John Garamendi, Gus Bilirakis, Donald Norcross, Andrew Clyde, Nicole Malliotakis, Lisa McClain, Mark Alford.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.