Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat marţi la semnarea contractului proiectului "Portalul Digital Unic al României - PDURo" că este încântat că o procedură de achiziţie publică, care, de obicei, durează foarte mult timp şi se contestă şi se răscontestă, a reuşit să fie dusă la capăt într-un termen oarecum record. România este locul unu în Europa ceea ce priveşte capacitatea companiilor IT&C şi pe locul şase în lume, aşa că e momentul totuşi să aducem această vigoare şi această expertiză incredibilă şi în domeniul guvernamental, a mai spus Ivan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Ministrul Cercetării a declarat în cadrul evenimentului că este ”un moment pe care îl aşteaptă de foarte mult timp”.

”Sunt încântat că o procedură de achiziţie publică, care, de obicei, durează foarte mult timp şi se contestă şi se răscontestă, a reuşit să fie dusă la capăt într-un termen oarecum record şi pe această cale vreau să-i felicit pe colegii mei din ADR, pe domnul Dragoş Vlad, pe doamna Buşon, pe toată echipa pe care ei o coordonează foarte bine acolo”, a afirmat ministrul. 

Bogdan Ivan a precizat că prin această semnare se face ”un pas concret înspre schimbarea paradigmei publice, că statul român a rămas acelaşi ca în ultimii 20 de ani”.

”Dacă ne gândim la tot ceea ce putem să oferim ca stat, astăzi, suntem într-o situaţie în care acel ghişeu la care se depun online cererile la etajul VII a dispărut. În clipa în care va fi implementat acest proiect extrem de important, acel ghişeu va fi istorie doar pentru un simplu motiv, că avem acea arhitectură tehnică care să poată susţine interacţiunea statului cu fiecare dintre cetăţenii săi într-un format online stabil şi foarte clar. (..) În baza unui parteneriat creat în urma unei proceduri de achiziţie publică, sper ca, în raport cu partenerii noştri, să avem o deschidere cât mai mare pentru a crea, pentru prima dată, atunci când vorbim despre softuri în administraţia publică din România, segmentul de 'customer experience', să punem pe primul loc experienţa utilizatorului care foloseşte aceste dispozitive şi aceste instrumente digitale tocmai pentru a le face la fel de simplu de folosit ca şi o aplicaţie de social media, ca şi o aplicaţie de mobile banking”, a arătat ministrul.

Ivan a menionat că ideea este să aducem statul la un clic distanţă de fiecare român şi totul să fie folosit simplu, ca bună ziua.

”Asta este ideea de bază şi odată cu această aplicaţie pe care colegii mei, în momentul de faţă, rulează o parte din demo-urile pe care o să le avem ca cetăţeni români, ideea de bază este ca ceea ce ne doare foarte mult - eu nu sunt unul dintre românii care nu poartă tot timpul portofelul la el, îmi ţin poze cu permisul, cu buletinul, cu paşaportul, recunosc că am mai luat şi amenzi din cauza asta şi cred că e momentul ca în 2024, într-o ţară în care avem peste 200.000 de oameni geniali din segmentul IT&C, să putem să modernizăm şi administraţia din România. România este locul unu în Europa ceea ce priveşte capacitatea companiilor IT&C şi pe locul şase în lume, aşa că e momentul totuşi să aducem această vigoare şi această expertiză incredibilă şi în domeniul guvernamental”, a completat Bogdan Ivan. 

”Mai simplu vorbind, vom avea în segmentul de wallet toate documentele noastre, vom putea să primim notificări înainte cu 30 de zile de a ne expira aceste documente, vom putea, în baza unui simplu clic, să stabilim data şi ora la care vom merge ca să semnăm, ca să facem poză pentru permis, buletin sau paşaport, iar în această formulă vom avea - şi acesta este cel mai important lucru - livrabil direct pentru fiecare dintre românii care vor să se integreze în această platformă 24 ore/zi, 7 zile/săptămână. Nu vom depinde de un program al unui ghişeu, nu vom depinde de starea de spirit a unui funcţionar aflat la un anumit ghişeu, ci vom avea o interacţiune cât mai simplă cu tot ceea ce înseamnă stat român. De acasă, din vacanţă, din afara ţării, la studii, pentru că odată integrat acest modul cu Ro ID-ul, are şi inclusiv componenta de eIDAS, prin care orice român, aflat oriunde într-un stat european sau oriunde în lume, va putea să se conecteze la acest portal unic al României. Avem milioane de români plecaţi în afara ţării care îşi doresc în continuare să ţină legătura cu ţara, să-şi sprijine părinţii, să-şi plătească taxele şi impozitele pentru imobilele pe care le deţin, să-şi reînnoiască documentele şi în această formă îi vom ajuta mult mai mult. Ei vor veni acasă ca să îşi vadă rudele, nu vor veni acasă, nu-şi vor lua concediu ca să vină acasă să stea zile întregi la cozi pentru a-şi schimba documentele”, a explicat Ivan. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.