Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Londra, în perioada 22-23 martie 2023. La întâlnire au participat peste 80 de persoane, parte a mediului asociativ românesc din Regatul Unit, studenţi, profesionişti din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, poliţişti sau reprezentanţi locali, transmite MAE. Ministrul a prezentat demersurile vizând extinderea şi modernizarea reţelei consulare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a oferit prilejul unui dialog aprofundat pe un număr mare şi variat de aspecte de interes pentru comunitatea românească din Regatul Unit, precum şi oportunitatea prezentării eforturilor Ministerului Afacerilor Externe de îmbunătăţire continuă a legăturilor cu comunitatea românească, a calităţii serviciilor consulare şi a sprijinului în vederea păstrării şi promovării culturii şi identităţii româneşti, precizează ministerul. 

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la Declaraţia pentru actualizarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe care urmează să o semneze cu omologul britanic în cadrul vizitei, îndeosebi la dimensiunea cooperării la nivelul societăţii civile, de interes pentru comunitatea românească.

A subliniat potenţialul cheie din punct de vedere al oportunităţii de a realiza schimburi de bune practici şi al întăririi cooperării româno-britanice în domeniul cultural şi educaţional.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită pentru cei peste 1,2 milioane de cetăţeni români care trăiesc în prezent în Regatul Unit şi care, prin gradul înalt de integrare şi prin activitatea şi profesionalismul lor, contribuie într-un mod activ atât la dezvoltarea economică şi socială a Regatului Unit, cât şi la consolidarea relaţiilor româno-britanice în ansamblul lor.

”În context, şeful diplomaţiei române a subliniat prioritatea acordată de Ministerul Afacerilor Externe promovării intereselor şi protejării drepturilor cetăţenilor români din afara ţării, punctând susţinerea concretă a autorităţilor române pentru comunitatea de cetăţeni români din Marea Britanie, în special pentru interesul lor de predare a limbii române pentru copiii români din Regatul Unit.  n acest sens, s-a referit la demersurile ample de reformă a activităţii consulare, demarate în anul 2020, având ca direcţii prioritare extinderea şi modernizarea reţelei de oficii consulare, digitalizare extinsă, debirocratizare şi perfecţionare profesională continuă a personalului consular”, se arată în comunicat. 

Ministrul Aurescu a arătat că acest proces a generat deja o serie de rezultate importante, referindu-se în mod special la sistematizarea şi reorganizarea activităţii de planificare a consulatelor itinerante, modernizarea infrastructurii tehnice a Call-Center-ului consular şi creşterea numărului de operatori, simplificarea platformei e-consulat.ro şi debirocratizarea extinsă, începând cu renunţarea la fotocopiile obligatorii la prestarea serviciilor consulare, până la expedierea prin curier a paşapoartelor şi altor documente, eliberarea pe loc a unor documente din categoria actelor notariale (procuri, declaraţii, legalizări, certificări), stare civilă (înscriere acte de stare civilă) sau documente de călătorie (titlu de călătorie, paşaport temporar) şi, într-o perspectivă apropiată, prestarea electronică a anumitor servicii consulare.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat demersurile vizând extinderea şi modernizarea reţelei consulare, pornind de la nevoile în creştere, ilustrate de date precum procesarea a aproximativ 160.000 de servicii consulare, în anul 2022, la nivelul oficiilor consulare române din Regatul Unit, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din numărul total de servicii consulare prestate la nivelul întregii reţele consulare a României, peste 1,15 milioane - cel mai mare număr de servicii consulare prestate până în prezent de MAE.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat transformarea Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra în Consulat General, deja realizată şi destinată alocării de resurse mai mari acestuia, şi eforturile vizând înfiinţarea, cât mai curând posibil, a unui consulat general la Birmingham şi a unui oficiu consular în Belfast. A solicitat propuneri din partea comunităţii privind crearea de noi oficii consulare.

”De asemenea, s-a referit la cele 21 de consulate itinerante (mobile) care au prestat anul trecut peste 10.590 de servicii consulare, activitate apreciată de participanţii la întâlnire”, afirmă MAE. 

Ministrul a reliefat implicarea autorităţilor române în dialogul cu partea britanică, în vederea protecţiei drepturilor cetăţenilor români din Regat, inclusiv din perspectiva reglementărilor aplicabile post-Brexit.

”Discuţiile au evidenţiat oportunitatea şi utilitatea menţinerii unui dialog constant între ambasadă, consulate şi comunitatea românească, pentru a răspunde cât mai eficient solicitărilor şi intereselor românilor din Regatul Unit. La rândul lor, reprezentanţii comunităţii româneşti au mulţumit pentru eforturile constante ale MAE şi ale ambasadei de a îmbunătăţi calitatea asistenţei şi serviciilor consulare, de a păstra un dialog autentic cu comunitatea şi de a veni în întâmpinarea nevoilor acesteia. Românii prezenţi la eveniment au adus în atenţie aspecte privind diversitatea şi preocupările specifice ale comunităţii, aspecte referitoare la modalităţile de sprijin ale obiectivelor României în relaţia cu Regatul Unit, mai ales din perspectiva contactelor culturale şi inter-umane, necesitatea intensificării eforturilor de predare a limbii române copiiilor români din Regatul Unit, in contextul importanţei menţinerii identităţii lingvistice, precum şi nevoile în materie de servicii consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice disponibile”, mai spune MAE. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.