Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu i-a primit marţi pe reprezentanţii Grupului ambasadorilor arabi acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a constituit un prilej foarte bun pentru a reitera angajamentul şi interesul ferm al ţării noastre de a dezvolta în continuare cooperarea bilaterală şi sectorială cu statele arabe, cu care România împărtăşeşte o prietenie tradiţională şi solidă, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţiile s-au concentrat pe cele mai recente evoluţii din regiunea Mării Negre şi din Orientul Mijlociu, cu accent pe demersurile României de a promova pacea şi stabilitatea la nivel regional şi global. În acest context, şeful diplomaţiei române a făcut o prezentare cuprinzătoare a provocărilor create de agresiunea militară ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi a eforturilor multidimensionale întreprinse de România în vederea atenuării efectelor negative, la nivel global, provocate de comportamentul iresponsabil al Rusiei, inclusiv în planul securităţii alimentare.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra seriei de măsuri adoptate de Guvernul României pentru facilitarea exportului de produse agricole din Ucraina, ceea ce a dus la consolidarea poziţiei României ca rută de tranzit importantă pentru exporturile de cereale ucrainene, dintre care o mare parte au ca destinaţie ţările din Orientul Mijlociu şi Africa, mai indică sursa citată.

De asemenea, a făcut referire la eforturile umanitare excepţionale şi mobilizarea exemplară ale autorităţilor şi societăţii române pentru primirea refugiaţilor ucraineni şi asigurarea tranzitării în condiţii de siguranţă a aproape 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni şi a aproape 30.000 de cetăţeni a peste 100 de state terţe, inclusiv state arabe, care s-au refugiat din calea războiului.

Amintind că acest conflict militar are repercusiuni nu doar asupra Europei, ci şi asupra multiplelor crize care afectează securitatea în Orientul Mijlociu, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să condamne astfel de încălcări flagrante ale dreptului internaţional, să promoveze respectarea Cartei ONU şi a principiilor de bază ale ordinii internaţionale, precum şi importanţa solidarităţii la nivel global, mai arată sursa menţionată.

În acelaşi timp, a reafirmat angajamentul ferm al României pentru realizarea păcii în Orientul Mijlociu, soluţionarea paşnică a crizelor şi redresarea economico-socială a partenerilor României din regiune. A subliniat că România aşteaptă solidaritate pentru situaţia securitară din zona Mării Negre, dar, în mod reciproc, manifestă la rândul ei solidaritate în raport cu crizele din Orientul Mijlociu, care afectează, de altfel, şi securitatea europeană şi euroatlantică.

Ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat în dialogul cu interlocutorii arabi necesitatea asigurării securităţii alimentare şi energetice, arătând că, într-un context politic şi de securitate extrem de dificil, noile evoluţii în cele două domenii pot reprezenta şi oportunităţi de reducere a dependenţelor periculoase faţă de actori care nu împărtăşesc aceleaşi obiective şi valori cu noi şi de consolidare a rezilienţei strategice a statelor membre ale UE şi ale statelor arabe.

În acest sens, a încurajat implicarea statelor arabe în mod activ în fructificarea acestor tendinţe şi a subliniat importanţa unei cooperări strânse între UE şi membrii Ligii Statelor Arabe.

Reprezentanţii Grupului ambasadorilor arabi acreditaţi la Bucureşti au transmis recunoştinţa autorităţilor naţionale pentru eforturile României în sprijinul refugiaţilor din Ucraina şi al propriilor concetăţeni şi pentru colaborarea excelentă avută cu MAE şi alte instituţii centrale în asigurarea unui tranzit cât mai sigur pentru toţi cetăţenii, indiferent de naţionalitate, care au trecut graniţele României. Au evidenţiat că România este un model pentru conduita profund umană arătată în faţa unei asemenea situaţii de criză. De asemenea, reprezentanţii grupului au transmis apreciere pentru înfiinţarea şi maniera de operare a hub-ului umanitar de la Suceava, a cărui activitate o cunosc îndeaproape.

Membrii grupului au făcut, la rândul lor, o prezentare a situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, precum şi a perspectivelor de reluare a Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. În acest context, ministrul român al afacerilor externe a reiterat poziţia României cu privire la soluţia durabilă, bazată pe cele două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca fiind singura opţiune de natură să răspundă intereselor celor două părţi. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a amintit poziţia tradiţională echilibrată şi echidistantă a ţării noastre în acest dosar, inclusiv din punct de vedere istoric, precum şi sprijinul României pentru orice eforturi menite să conducă la creşterea încrederii reciproce, asigurarea condiţiilor pentru reluarea dialogului direct între părţi şi crearea unui orizont politic concret, şi care să aibă ca rezultat deblocarea şi avansarea Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea unor eforturi concertate, la nivel internaţional, în vederea obţinerii unor rezultate credibile în acest dosar şi a descurajat orice măsuri unilaterale.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la agenda substanţială de contacte bilaterale şi multilaterale la nivel înalt din ultimele luni, care denotă prioritatea pe care România o acordă relaţiilor cu statele arabe din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. 

Delegaţia Grupului ambasadorilor arabi a fost condusă de decanul Grupului, Rana Mokaddem, Ambasadorul Republicii Libaneze, şi a fost formată din Talal M. Alhajeri, Ambasadorul Statului Kuweit, Raja Jhinaoui Ben Ali, Ambasadorul Republicii Tunisiene, Sufyan Qudah, Ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei,  Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite, Moayad Fatallah Eldalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Osama Yousef A.A. Alqaradawi, Ambasadorul Statului Qatar, Abdulmuli Monem, Ambasadorul Statului Libia, Sultan Mohamed Majed Alali, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Bakir Ahmed Aziz, Ambasadorul Republicii Irak, Aida Sid Mohammed Ali Omer, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Republicii Sudan, Yacine Khene, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Republicii Algeriene Democratice şi Populare, Wissam Fattouh, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Palestinei, şi Abderrahim Ait Slimane, prim-colaborator în cadrul Ambasadei Regatului Maroc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.