Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a deschis, joi, reuniunea Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată la Bucureşti, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019-2021).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România a preluat Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor într-un moment simbolic al istoriei sale, la 30 de ani de la revenirea în familia democraţiilor, evidenţiind că democraţia este un proces continuu de dezvoltare.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis un mesaj privind angajamentul ferm al Românei pentru sprijinirea consolidării democraţiei şi a statelor aflate în proces de tranziţie democratică.

”Suntem pregătiţi să împărtăşim din experienţa noastră altor ţări aflate pe calea tranziţiei către democraţie sau care încearcă să-şi consolideze instituţiile şi practicile democratice”, a declarat cu acest prilej şeful diplomaţiei române.
De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidenţiat importanţa implicării şi promovării tinerilor în procesele democratice.

Reuniunea a avut ca principal obiectiv pregătirea Conferinţei ministeriale a Comunităţii Democraţiilor, care va avea loc în perioada 25-26 iunie, la Bucureşti şi care va marca aniversarea a 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al Comunităţii Democraţiilor.

În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut întrevederi bilaterale cu Secretarul General al Comunităţii Democraţiilor, Thomas Garrett, şi cu directorul Iniţiativei privind impactul digital şi guvernanţa din cadrul New America Foundation, Tomicah Tillemann.

”Ministrul Aurescu l-a asigurat pe Secretarul General al Comunităţii Democraţiilor, Thomas Garrett, de continuarea angajamentului României pentru promovarea democraţiei, stabilităţii şi dezvoltării în lume, inclusiv în calitate de preşedinţie în exerciţiu a acestui for. A confirmat, totodată, interesul pentru dezvoltarea dimensiunii de implicare a tinerilor în activitatea Comunităţii Democraţiilor. La rândul său, Secretarul General a exprimat satisfacţia faţă de excelenta cooperare cu partea română şi a dat asigurări că Secretariatul Permanent va acorda sprijinul necesar pentru buna desfăşurare a mandatului României la Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor. Secretarul General Garrett a transmis ministrului Bogdan Aurescu aprecierea sa pentru leadership-ul dovedit de România de la preluarea Presedinţiei, prin acţiunile substanţiale întreprinse până în acest moment, reuniunea Consiliului Guvernator de la Bucureşti fiind un exemplu concret al impactului avut de ţara noastră. Cei doi oficiali au agreat să promoveze dezideratul oferirii Comunităţii Democraţiilor mai multă substanţă, inclusiv prin explorarea posibilităţii transformării acestei structuri, pe termen lung, într-o organizaţie internaţională, care să dispună de mai multe mecanisme şi instrumente concrete”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

În discuţia ministrului afacerilor externe cu Tomicah Tillemann a fost abordată importanţa utilizării noilor tehnologii şi a inteligenţei artificiale în procesele democratice şi la nivelul instituţiilor statului, în special pentru deservirea intereselor cetăţenilor prin servicii digitalizate. De asemenea, a fost agreată continuarea dialogului pentru explorarea posibilităţilor de cooperare în acest domeniu, de interes prioritar pentru MAE fiind pe acest palier eficientizarea procesului de digitalizare a serviciilor consulare.

Şeful diplomaţiei române a reamintit că una dintre priorităţile Preşedinţiei române la Comunitatea Democraţiilor este relaţia dintre procesele democratice şi inteligenţa artificială. Reiterând importanţa acordată de România acestui subiect, a făcut referire la potenţialul ţării noastre în sectorul IT. Directorul New America Foundation a evidenţiat rolul tehnologiilor digitale în guvernanţa democratică şi a punctat relevanţa temei promovării agendei digitale în timpul mandatului României la conducerea Comunităţii Democraţiilor.

Comunitatea Democraţiilor se evidenţiază, prin raport la celelalte organizaţii care abordează tema democraţiei, prin faptul că acordă o atenţie exclusivă acestui subiect, creând o platformă care încurajează schimbul de bune practici, discuţii deschise şi sprijin reciproc între state.

România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 - septembrie 2021, având ca principale obiective, inter alia, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, promovarea democraţiei pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea şi dezvoltarea durabilă, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei.

În exercitarea acestei funcţii, România va organiza, în perioada 25 – 26 iunie, la Bucureşti, cea de-a 10-a reuniune ministerială a Comunităţii Democraţiilor, care va marca 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Varşovia. În marja acestui eveniment va fi organizat, la iniţiativa României, şi un Forum de Tineret, care să încurajeze participarea tinerilor la procesele democratice.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.