Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr a avut, luni la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti Hiroshi Ueda. Pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat subiecte care au vizat perspectivele relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, precum şi în context NATO, UE şi ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În context, ministrul Tîlvăr a exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală româno-niponă în domeniul apărării, evidenţiind încărcătura simbolică a anului 2021, când cele două state au aniversat 100 de ani de relaţii bilaterale, precum şi discuţiile bilaterale în domeniul apărării, la nivel de director general, din anul 2022, mai arată comunicatul de presă al MApN.

Astfel, a fost exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar în scopul iniţierii cooperării în domeniul apărării, prin identificarea de proiecte comune în domenii precum: învăţământ militar, istorie militară, asistenţă umanitară sau reconstrucţie post-conflict.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Totodată, în vederea iniţierii cooperării, s-a evidenţiat necesitatea elaborării şi semnării unui document bilateral care să asigure cadrul juridic în domeniul apărării, mai indică sursa citată

În ceea ce priveşte agenda NATO, oficialul român a salutat vizita recentă a secretarului general NATO la Tokyo, în contextul consolidării cooperării Alianţei Nord-Atlantice cu Japonia, în timp ce, în arealul UE, a evidenţiat cooperarea strânsă dintre Uniune şi Japonia.

În acelaşi timp, ministrul român al Apărării a urat succes statului partener în exercitarea mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024 şi a evidenţiat buna cooperare dintre militarii români şi japonezi în cadrul misiunilor ONU desfăşurate în comun, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.