Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că, luni de la ora 18.00, va avea o întâlnire cu asociaţiile de fermieri pe tema importului cerealelor din Ucraina şi a oferit asigurări că începând cu data de 15 septembrie „nu a intrat niciun bob” pe teritoriul ţării noastre şi, nici în următoarele 30 de zile nu vor intra cereale în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut o discuţie în cadrul Biroului Politic Naţional. În jurul orei 18.00 am convocat toate asociaţiile de fermieri. Pot să vă asigur că în România, începând din data de vineri, nu a intrat un bob prin vămile din România şi noi suntem pregătiţi, avem actul pregătit, aşteptăm şi deciziile care vor veni din partea Ucrainei şi vă asigur că vom lua cele mai bune decizii pentru fermierii români. Pentru o perioadă de 30 de zile trebuie să se realizeze acele licenţe de import, care trebuie discutate cu fiecare ţară în parte, din cele cinci afectate de război”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional al PSD.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că „aşa cum a spus şi Comisia Europeană, în cazul în care nu vor veni cu planul de măsuri şi cu licenţierea pentru produsele agricole, vorbim de cele patru porumb, grâu, rapiţă, orz, atunci Comisia a spus că va interzice importul până pe 31 decembrie”.

„Aşteptăm 30 de zile să vină cu acel plan de măsuri. În cele 30 de zile nu va intra niciun bob pe teritoriul României. Nu le-am dat noi termen limită. În 72 de ore aveau de venit cu planul de măsuri şi în 30 de zile trebuie să discute cu fiecare stat pentru licenţele de export, în toate cele cinci state ale Uniunii Europene”, a completat ministrul PSD.

Chestionat dacă tranzitul cerealelorva fi realizat în continuare, Florin Barbu a răspuns: „Sigur, sprijinim în continuare, tranzitul se poate face, întotdeauna am sprijinit şi vom sprijini Ucraina pe parte de tranzit”.

„Pot să vă asigur că exportul de cereale al fermierilor români este în regulă, s-au exportat cereale şi în momentul de faţă avem în Portul Constanţa dane care sunt destinate exportului cerealelor fermierilor români. Aşteptăm acest plan de măsuri, asta înseamnă că la orele 24.00 va expira acest plan, dacă nu va fi transmis, şi să fiţi siguri că în discuţiile pe care le voi avea, la ora 18,00, cu asociaţiile fermierilor din vegetal îi vom asigura şi îi vom proteja, pentru că suntem pregătiţi în orice moment să le protejăm munca şi cerealele pe care le-au produs în România”, a conchis ministrul Agriculturii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.