Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat la o reuniune extraordinară informală a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, convocată de şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, la New York, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului de presă al MAE, reuniunea a fost convocată în contextul celor mai recente acţiuni de escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei, ca urmare a declaraţiilor preşedintelui rus din 21 septembrie. Miniştrii de externe ai UE au urmărit coordonarea răspunsului faţă de aceste evoluţii. La discuţii a participat, în prima parte a reuniunii, şi ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. 

La finalul dezbaterilor, miniştrii de externe europeni au adoptat o Declaraţie de condamnare fermă a acţiunilor foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate şi nejustificate împotriva Ucrainei.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a condamnat, în cadrul reuniunii, în termenii cei mai fermi acţiunile recente ale Rusiei, inclusiv decizia de mobilizare parţială şi de organizare a „referendumurilor” ilegale în regiunile ocupate din Ucraina, acestea reprezentând o încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precum şi a dreptului international, inclusiv a Cartei ONU şi a principiilor pe care se fundamentează ordinea internaţională bazată pe reguli. În acest context, a reafirmat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, mai indică sursa citată.

Bogdan Aurescu a subliniat totodată importanţa unităţii Uniunii Europene şi a unui răspuns ferm din partea acesteia, coordonat cu partenerii transatlantici.

De asemenea, a subliniat că este complet inacceptabilă folosirea ameninţării cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Şeful diplomaţiei române a susţinut adoptarea Declaraţiei UE de condamnare fermă a acţiunilor Rusiei de escaladare şi a subliniat importanţa continuării susţinerii Ucrainei, inclusiv prin adoptarea urgentă a unui nou pachet consistent de sancţiuni, care să menţină presiunea asupra Rusiei ca răspuns la organizarea referendumurilor în regiunile ocupate, la decizia de mobilizare parţială pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei, respectiv la ameninţarea cu folosirea forţei, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.