Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unităţii africane şi al importanţei acestui continent, la nivel global. Instituţia reiterează apelul la solidaritate, cooperare şi coordonare, care trebuie asumate de întreaga comunitate internaţională şi de toate statele membre ONU, pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global şi respectarea, astfel, a drepturilor universale ale omului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest an, Uniunea Africană (UA) a stabilit ca temă pentru marcarea Zilei Africii "Consolidarea rezilienţei în materie de nutriţie şi securitate alimentară pe continentul african: consolidarea sistemelor agro-alimentare, a sistemelor de sănătate şi de protecţie socială, pentru accelerarea dezvoltării capitalului uman, social şi economic." Tema aleasă subliniază centralitatea securităţii alimentare pentru rezilienţa şi dezvoltarea, la întregul său potenţial, a continentului african, fiind în acelaşi timp deosebit de relevantă pentru gestionarea unor probleme de mare actualitate pentru întreaga omenire”, a transmis, miercuri seară, MAE, într-un comunicat de presă.  

Cu ocazia marcării Zilei Africii, Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul la solidaritate, cooperare şi coordonare, care trebuie asumate de întreaga comunitate internaţională şi de toate statele membre ONU, pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global şi respectarea, astfel, a drepturilor universale ale omului.  

”România apreciază că tema aleasă de Uniunea Africană pentru anul 2022 este cu atât mai importantă în contextul agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care are consecinţe complexe, inclusiv din perspectiva securităţii alimentare, pentru numeroase state din diverse regiuni ale lumii, multe dintre acestea parteneri apropiaţi ai României şi ai Uniunii Europene. Împiedicarea exporturilor agricole ale Ucrainei, prin blocarea porturilor sau distrugerea lor completă, ori imposibilitatea activităţilor agricole în condiţii de conflict militar deschis sunt doar câteva exemple în ceea ce priveşte maniera în care războiul provocat de Federaţia Rusă  se conturează ca risc major la adresa securităţii alimentare a statelor din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia”, a mai transmis MAE.  

Potrivit documentului citat, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea coagulării şi eficientizării eforturilor de tip multilateral pentru coordonarea răspunsului internaţional la efectele pe scară largă ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securităţii alimentare, cu prilejul reuniunii ministeriale „Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală" ("Global Food Security Call to Action"), precum şi în cadrul dezbaterii cu tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", evenimente organizate de SUA la Sediul ONU din New York. 

”Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa abordării cu prioritate a dificultăţilor corelate insecurităţii alimentare şi a găsirii de soluţii internaţionale coordonate. MAE remarcă şi importanţa conexiunii dintre asigurarea fluxului sistemelor alimentare şi progresul în domeniul protecţiei climei, finanţării dezvoltării şi al altor priorităţi cuprinse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, a mai transmis instituţia.  

Potrivit MAE, acţiunile multidimensionale întreprinse de România în sprijinul Ucrainei şi al statelor importatoare de produse agricole din Ucraina vizează, pe de o parte, susţinerea economiei ucrainene şi facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, iar pe de altă parte, limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global, inclusiv a celor ce afectează statele africane.  

”Guvernul României, alături de partenerii săi economici interni, caută în permanenţă toate soluţiile posibile pentru a asigura tranzitul prin România al cerealelor şi altor produse ucrainene către state terţe. Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, autorităţile române facilitează tranzitul prin porturile Galaţi (pe Dunăre) şi Constanţa (cel mai mare port la Marea Neagră). În ultimele săptămâni, în contextul invaziei ruseşti în Ucraina, Constanţa a devenit una din principalele porţi de acces pentru transporturile de cereale ucrainene către terţe pieţe. Până în prezent, peste 240.000 de tone de cereale au fost exportate din Ucraina prin Portul Constanţa. Prin aceste demersuri complexe, România rămâne un contributor ferm la securitatea alimentară globală”, a mai precizat instituţia.  

Ministerul Afacerilor Externe subliniază rolul cheie pe care agricultura îl poate juca în dezvoltarea cooperării dintre Europa şi Africa, aşa cum s-a discutat de către liderii europeni şi africani prezenţi la cel de-al VI-lea summit UE-UA de la Bruxelles (17-18 februarie 2022).  

”România poate împărtăşi expertiză consolidată în domeniile zootehnic, fitosanitar, al îmbunătăţirii funciare sau al utilizării durabile a pesticidelor. Sprijinirea dezvoltării sistemului agricol prin metode inovatoare, inclusiv prin punerea în aplicare a zonei continentale africane de liber schimb (AfCFTA), reprezintă o oportunitate unică atât pentru Africa, cât şi pentru Europa, de a aprofunda comerţul bi-regional, de a promova investiţiile şi de a realiza o integrare economică favorabilă dezvoltării durabile şi incluziunii sociale”, a mai transmis MAE.  

Ziua Africii se serbează anual la 25 mai şi marchează data la care, în anul 1963, a fost fondată Organizaţia Unităţii Africane, precursoarea actualei Uniuni Africane. 

Uniunea Africană stabileşte anual o temă de interes continental sub care să se organizeze manifestările de celebrare a Zilei Africii. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.