Liderul grupului PPE şi cel al Alianţei Progresiste a Socialiştilor din Parlamentul European i-au transmis Vioricăi Dăncilă că România nu e pe deplin integrată în UE, dar şi că o amnistie generală nu poate exista.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorica Dăncilă a prezentat marţi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei române la Consiliului Uniunii Europene, discurs care a fost urmat de mai mult de o oră şi jumătate de reacţii.

Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a vorbit despre lucrurile pe care România va trebui să le coordoneze – 242 de propuneri depuse de Comisie care aşteaptă să fie discutate şi rezolvate – şi a exprimat disponibilitatea de a sprijini preşedinţia ţării noastre.

Theodor Stolojan, reprezentant al grupului PPE - Partidului Popular European (Creştin democrat) - în Parlamentul European, i-a transmis prim-ministrului Viorica Dăncilă: „Avem un cabinet cu mulţi miniştri noi care nu au experienţa negocierilor cu instituţiile europene. Va rog să le cereţi să se bazeze pe recomandările experţilor de la reprezentanţa României care cunosc bine agenda”.

El a continuat: „Pe bună dreptate, v-aţi exprimat îngrijorarea ca statele membre din Est să nu fie lăsate la periferiei Europei, dar atâta vreme cât România nu e membră a Schengen şi nici nu face parte din zona euro, ţara noastră nu e pe deplin integrată în UE”.

„Preşedinţii UE au arătat România e pregătită şi vor susţine aderarea la spaţiul Schengen. Aveţi obligaţia de a va întâlni cât mai rapid cu prim-miniştii Olandei şi Franţei, cu cancelarii Germaniei şi Austriei şi să îi convingeţi că România merită şi este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Ar trebui să mergeti şi în Parlamentul olandez, dar fără cei doi preşedinţi ai camerelor parlamentare româneşti, care nu sunt văzut cu credibilitate”, a mai spus Stolojan.

Socialistul german Udo Bullman a punctat că „nu poate exista o amnistie generală”. „Ne trebuie un stat de drept reformat acolo unde este nevoie”, a spus el, cerând o atenţie sporită oficialilor de la Bucureşti privitor la legea amnistiei.

În plenul de la Strasbourg, Bullmann a amintit şi de votul de marţi din parlamentul britanic: „Aveţi dreptate, coeziunea socială şi regională este o chestiune decisivă. Ultimele ore ale acestei zile arată cât de serioasă este situaţia la Londra şi cât de multă muncă va fi indiferent de decizia luată în această seară”.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.