Guvernul a transmis, duminică, un mesaj de de Ziua Solidarităţii româno-poloneze, făcând referire la aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorim astăzi, 3 martie, Ziua Solidarităţii româno-poloneze, încă o dovadă a prieteniei noastre istorice şi a angajamentului nostru comun pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic multidimensional şi consolidarea cooperării noastre în cadrul UE şi NATO”, este mesajul postat, duminică, pe contul oficial de X al Guvernului României.

Instituirea zilei de 3 martie ca ”Ziua Solidarităţii româno-polone” a fost o iniţiativă comună a miniştrilor afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau, care, potrivit Ministerului de Externe, ”reflectă prietenia profundă şi relaţiile bilaterale ample de Parteneriat Strategic dintre cele două state”.

Instituirea acestei zile a fost posibilă prin intrarea în vigoare, în 14 aprilie 2023, a Legii pentru instituirea zilei de 3 martie ca ”Ziua Solidarităţii româno-polone” şi adoptarea simultană a unei rezoluţii în acest sens în Parlamentul polon.

Potrivit MAE, instituirea ”Zilei Solidarităţii româno-polone” asigură cadrul pentru marcarea anuală a acestui moment prin organizarea, la nivel naţional şi local, de acţiuni din sfera diplomaţiei publice, culturii şi educaţiei, în vederea promovării şi conştientizării legăturilor speciale dintre cele două state.

”Data de 3 martie are un simbolism aparte în planul relaţiei bilaterale, prin evocarea semnării, la Bucureşti, la 3 martie 1921, a «Convenţiei de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă», de către cei doi miniştri de externe de la vremea respectivă, Take Ionescu şi Eustachy Sapieha, aceştia având deplinele puteri şi susţinerea fermă a şefilor lor de stat, Regele Ferdinand I şi Mareşalul Józef Piłsudski, document prin care cele două părţi se obligau să îşi acorde asistenţă armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit. Convenţia a marcat un moment de referinţă simbolic ce a contribuit semnificativ la întărirea prieteniei tradiţionale şi a legăturilor strânse dintre România şi Polonia, precum şi la consolidarea stabilităţii regionale”, arată MAE.

Potrivit autorităţilor, relaţia dintre cele două state se dezvoltă, în prezent, pe coordonate de predictibilitate şi consecvenţă, precum şi pe preocupări şi interese de securitate comune, iar instituirea ”Zilei Solidarităţii româno-polone” reiterează şi intensifică colaborarea româno-polonă în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, reînnoit în martie 2015, şi al Planului de Acţiune pentru intervalul 2022-2026 care baza pe care se dezvoltă o amplă paletă de contacte politico-diplomatice la toate nivelurile.

”În actualul context geopolitic regional deosebit de tensionat, Polonia este un partener strategic cheie şi un aliat de încredere al României. Legăturile strânse pe linie de securitate şi apărare sunt dublate de o relaţie economică, inclusiv comercială, robustă, precum şi pe o cooperare sectorială extinsă, în domenii precum infrastructură şi conectivitate, energie, industrie, agricultură, muncă, protecţie şi incluziune socială, mediu, dezvoltare regională, cultură, educaţie, sport ş.a”, transmitea MAE, înm aprilie 2023.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.