Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, s-a declarat convins că acordul pentru Brexit nu va trece în Parlamentul britanic, marţi seară. El a mai precizat că, dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la Strasbourg, în delegaţia condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, el a spus: „Din evaluările pe care le avem noi, din informaţiile pe care le deţinem, nu va trece de Parlament nici proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din UE şi nici cel de declaraţie politică referitor la viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Vor fi cel puţin 100 de voturi în defavoarea ideii de adoptare a acestor două”.

Scenariul este unul de avarie, a mai spus Meleşcanu. „Este posibil să fie aduse tot felul de amendamente la aceste documente şi să fie cerută prelungirea perioadei până undeva în iunie, ca să mai negocieze cu Uniunea Europeană. Ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte dificil. UE şi-a fixat o poziţie, negocierile s-au încheiat şi au ajuns la concluzii inclusiv ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor europeni din Marea Britanie”.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Ministrul a mai spus că, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE fără niciun fel de acord, „este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme”.

„Atâta timp cât vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de UE şi de guvernul britanic, sperăm că pe viitor se va ajunge la o respectare a lor. E greu de spus acum ce se întâmplă. Vom vedea zilele următoate, pentru că nu sunt multe de aşteptat”.

Teodor Meleşcanu a mai vorbit şi despre Schengen. El a explicat faptul că România a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. „În momentul în care anul trecut am devenit şi membri ai Sistemului de Informaţii Schengen şi avem acces la informaţiile respective şi furnizăm informaţiile respective în legătură cu persoanele care trec frontiera Uniunii, este evident că nu ai niciun motiv să refuzi o asemenea asociere”.

„Cred că sunt avute în vedere anumite preocupări politice, dar vă asigur că în timpul preşedinţiei noastre vom avea ocazia să discutăm deschis cu ţările care se opun şi, mai ales, să ne spună care sunt motivele. Sperăm să fim convingători”, a concluzionat ministrul român.

Miercuri dimineaţă, la Parlamentul European de la Strasbourg, va avea loc o dezbaterea pe tema Brexit.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.